SON DAKİKA
Hava Durumu

Mahkeme, Çiygöz ve Asanov’u serbest bırakmadı

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2015 15:47
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2015 17:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Mahkeme, Çiygöz ve Asanov’u serbest bırakmadı

Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi, 26 Şubat davası kapsamında tutuklanan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz ve Kırım Tatar aktivisti Ali Asanov hakkında çıkarılan tutukluluk süresini uzatma kararını değiştirmedi. Ahtem Çiygöz ve Ali Asanov 19 Kasım 2015 tarihine kadar tutuklu kalacak. 

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Zair Smedlâyev, kişisel Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, “Ali Asanov’un Akmescit’in Kievskiy Bölge Mahkemesi’nin sözde “26 Şubat 2014 olayları” nedeniyle tutuklanması ile ilgili kararına itiraz dilekçesi inceleniyor, ardından Ahtem Çiygöz’ün itiraz dilekçesi incelenecek. Mahkemenin önceki kararları 19 Kasım’a kadar tutukluluğu öngörüyor” diye bildirdi.

Kırım Yüksek Mahkemesi, 10 Ağustos tarihinde yaptığı duruşmada Ahtem Çiygöz’ün tutukluluk süresini 19 Ağustos’a kadar kısaltarak ilk kez savcılığın talebini tam olarak haklı bulmadı ve avukatın talebini kısmen haklı buldu. Ancak daha sonra Kievskiy Bölge Mahkemesi, daha sonra kabul ettiği kararla Çiygöz’ün tutukluluk süresini yine 19 Kasım’a kadar uzattı. 

KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz, 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde miting organize etmek suçuyla 29 Ocak’ta gözaltına alınmıştı. 

Kırım’ın İçki (Sovetskiy) bölgesi Ferngeym (Urojaynoye) köyü sakini Ali Asanov, 15 Nisan saat 21.00 sularında 26 Şubat (2014) davası kapsamında ifade vermek için Rusya Soruşturma Komitesi’ne götürüldü. Ancak daha sonra, Asanov’un Akmescit’te bulunan Soruşturma Komitesi’ne değil, Bahçesaray’a götürülüp sabaha kadar orada zorla tutulduğu açıklandı.

Ali Asanov, 2 kız ve 2 erkek olmak üzere 4 çocuk babasıdır. En büyük kızı 6 yaşındayken en küçük çocuğu Asanov’un tutuklanmasından sonra 14 Haziran tarihinde doğdu.

26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği (Russkoye Yedinstvo) Partisi’nin karşı karşıya geldiği büyük miting yapıldı. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan yaklaşık 10 bin Kırım Tatarı, parlamentonun Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması ile ilgili kararları kabul etmesini önlemek ve Ukrayna'nın bütünlüğünü desteklemek için mitinge katıldı. Rusya yanlısı teşkilatların yaklaşık 3-4 bin temsilcisi Kırım’ın Rusya’ya bağlamasını istemişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.