SON DAKİKA
Hava Durumu

“Meclis’in yasaklanması bir suçtur...”

Estonya’nın eski Başbakanı, Kırım’da yaşananların soykırım olarak adlandırılabileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2016 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2016 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Meclis’in yasaklanması bir suçtur...”

Eski Estonya Başbakanı Juhan Parts, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının bir suç olduğunu açıkladı.

Ekspres gazetesinin haberine göre, Kırım’ın işgalci hükümeti ve KTMM’nin faaliyetinin yasaklanması ile ilgili verdiği demeçte eski Estonya Başbakanı Juhan Parts, “Bu bir suç! İnsanlığa karşı bir suç olabilir... Hukukçular inceleme yapmalılar ve kendi kararlarını açıklamalalılar. Bence bunu soykırım olarak adlandırabiliriz... Bu sorun ile ilgili hak savunucularından BM’ye kadar tüm uluslararası örgütler ilgilenmeliler. Gerçi, biz biliyoruz BM Güvenlik Konseyi’nde bir üye veto koyabilir, ancak... Bu tür suçlara uluslararası toplum cevap vermeli. Belki, durum hemen düzeltilemez ama boşuna “gerçek kimin tarafındaysa o kazanır” demiyorlar” diye konuştu.

Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.
 
Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.
 
26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.