SON DAKİKA
Hava Durumu

“Meclis yasağından binlerce kişi zarar görebilir”

26 Mayıs tarihinde Kırım’da ve Rusya’da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt olarak kabul etme kararı yürürlüğe girecek.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2016 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2016 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Meclis yasağından binlerce kişi zarar görebilir”

‘Memorial’ insan hakları savunma merkezinin avukatı Kirill Koroteyev, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt olarak kabul etme kararının yürürlüğe girmesinden sonra hem KTMM üyelerine hem de Kırım Tatar Bölge Meclislerinin üyelerine karşı şahsi davaların açılabileceğini bildirdi.

“KTMM davası: İşgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarının haklarını nasıl korumak lazım?” konulu video konferansa Moskova’dan bağlanan Koroteyev, “Kırım Savcılığı, mahkeme kararının sadece KTMM’yi değil, Kırım’da bulunan bölge ve lokal meclisleri de kapsadığını düşünüyor. Böylece bu kararın sonucu olarak zarar görecek binlerce insan söz konusu olabilir. Baskılar için kolaylık sağlama riski büyük” diye kaydetti.

Herhangi bir açık bilginin suçlama için yeterli olduğunu bildiren Koroteyev, “Yani Meclis üyeliği, suç olarak kabul edilecek. Bu kuruluşun kurucuları ve liderler için ceza daha ağır, üyeler için ise daha hafif olacak. Bu ‘suçları’ araştırmak hyli kolay olacak. Soruşturma görevlisi, Meclis sitesinde üyeler hakkında bilgi alıp dava dilekçesini hazırlayarak mahkemeye gönderebilir” diye ifade etti.

Rus işgali altında bulunan Kırım'ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları 3 Mart tarihinde görülmeye başladı.
 
Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.
 
26 Nisan tarihinde yapılan duruşmada işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırıcı örgüt kabul ederek faaliyetlerini yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.