SON DAKİKA
Hava Durumu

“Medyaların kapatılması karşıt görüşlü insanları susturma girişimidir”

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Medyaların kapatılması karşıt görüşlü insanları susturma girişimidir”

Çocuk kanalları dahil neredeyse tüm bağımsız Kırım Tatar medyaları, Rusya mevzuatına göre tescil edilmesi için verilen sürenin sona erdiği 1 Nisan tarihinde kapanacak. Her türlü insan hakkını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiş Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), yönetimin bu şekilde karşıt görüşlü insanları susturmaya çalıştığını kaydetti.

Amnesty International Ukrayna’nın resmi internet sitesinde 31 Mart tarihinde yayınlanan açıklamada, “Bu, idari bir süreç olarak gösterilen ifade özgürlüğüne saldırma olayı, bağımsız medya kuruluşlarına baskı yapma, karşıt görüşlü insanları susturma ve Kırım Tatar halkını korkutma girişimidir” denildi.

Kırım’daki tüm medya kuruluşlarının 2015 yılının Nisan ayına kadar Rusya mevzuatına göre tescil olması gerektiğini hatırlatan Af Örgütü, Kırım Tatarca yayınlanan medya kaynaklarının tescil başvurularının birçok kez sebepsiz olarak reddedildiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Programlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Denis Krivoşeyev, “Söz konusu kapanmalar, Kırım Tatar azınlığının tüm ağırlığını üzerinde hissettiği ifade özgürlüğü dahil Kırım’da insan haklarına devam eden baskıların son aşamasıdır” diye konuştu.

Kırım’daki medya kuruluşlarının Rusya mevzuatına göre tescil olması için verilen süre 1 Nisan tarihinde sona eriyor. ATR televizyon kanalı 20 Mart tarihinde Rusya Telekomünikasyon Kontrol İdaresi’nden (Roskomnadzor) Rusya mevzuatına göre tescil olma başvurusunu gönderilen evraklarda hatalar olması nedeniyle incelenmeyeceği cevabını aldı. Televizyon kanalı Roskomnadzor’a 5 kez başvuruda bulundu ama her seferinde başvuruları reddedildi. ATR medya holdingine giren Lâle çocuk televizyon kanalı, Meydan ve Lider radyoları, 15 Dakika haber sitesi de benzer sorunlar ile karşı karşıya.

Daha önce Rusya'nın Telekomünikasyon Kontrol İdaresi (Roskomnadzor), Kırım Haber Ajansı’na (QHA) Kırım’da enformasyon faaliyeti göstermesine izin vermedi. Roskomnadzor, ret cevabının Rusya Federasyonu'nun 27 Aralık 1991 tarihli Medya Kanununa dayanarak verildiğini belirtti. Kırım Tatar Avdet gazetesi de Rusya mevzuatına göre tescil olamadı.

Okurlarına Rusça hitap eden Kırım Tatar gazetesi Kırım Sedası’nın (Golos Krıma) Baş Editörü Eldar Seitbekirov, QHA’ya yaptığı açıklamada, gazetesinin Rusya mevzuatına göre tescil olduğunu açıkladı. Bundan böyle “Kırım Sedası New” adı altında çıkacak gazete 6 bin nüsha olarak basılacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.