SON DAKİKA
Hava Durumu

Merkel'den NSU açıklaması: Benim için kapanmadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta çarşamba günü karara bağlanan ırkçı terör örgütü NSU davasıyla alakalı olarak ilk kez konuştu. Merkel kurbanların aileleriyle aynı hisleri taşıdığını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2018 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2018 14:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Merkel'den NSU açıklaması: Benim için kapanmadı

Almanya'da asrın davası olarak nitelenen, sekizi Türk 10 kişiyi öldürmek, 15 banka soygunu ve iki bombalı saldırıda 34 kişiyi yaralamak suçlarından yargılanan NSU davası geçen hafta sona erdi. Kamuoyunda mahkemenin suçlular hakkında verdiği cezaların düşük olduğu tartışmaları devam ederken, Başbakan Merkel ilk kez dava sonucu üzerine konuştu.



Başbakan Merkel, tatile çıkmadan önce başkent Berlin'de görev yapan gazetecilere düzenlediği yıllık yaz basın toplantısında Hürriyet Gazetesi'nin NSU kararı hakkındaki sorularını yanıtladı.



"AİLELERİN GENEL HİSSİ DURUMUNU PAYLAŞIYORUM"



Merkel, “aileler mahkemeden büyük bir düş kırıklığıyla ayrıldı. Siz ailelerin bu duygularını paylaşıyor musunuz” sorusuna şu yanıtı verdi: “Ben ailelerin genel hissi durumunu paylaşıyorum. Çünkü benim fikrimce sert ve adil cezalarla sonlanan bu uzun ve yoğun mahkeme süreci herşeyi geri getiremez. Bu yüzden Araştırma Komisyonları kuruldu. Bu nedenle araştırma komisyonlarının tespit ettiği çok sayıda tedbirler uygulanmaya konuldu. Bu nedenle eyaletlerde halen bunun üzerinde çalışılıyor. Bu nedenle kurban aileleri, böyle bir şey nasıl oldu, sorusu üzerine kamuoyunda toplu olarak tartışmayı devam ettirmekte haklılar. Ancak bu sayede belki belirli bir rahatlamaya ulaşılabilir. Bu olaylar, onu yaşamak zorunda kalanlar için çok ağır. Kamuoyu bununla daha çok uğraşmak zorunda kalacak.”



172264



"BENİM İÇİN NSU DOSYASI KAPANMADI"



Başbakan Merkel, “Siz bu cinayetler noksansız aydınlatılacak sözü verdiniz. Ama bu söz yerine gelmedi. NSU dosyası artık sizin için kapandı mı” sorusunu ise şöyle cevaplandırdı: 



“Ben çok açık söyledim. Benim için NSU dosyası kapanmadı. Çünkü benim görevimin başka bir boyutu var. Benim görevim davaları yürütmek değil, olayları bütünüyle aydınlatmak, güvenlik birimlerinin daha iyi bir işbirliği ve birlikte çalışmasını sağlamak. Bir daha gerçekten böyle bir şey yaşanmamasını güvence altına almak. Bunun üzerine daha çalışılması gerekiyor. Bu kapanmış bir süreç değil. Bu daha devam edecek. Çünkü bu olay Alman tarihinde çok kara bir leke.”



NSU DAVASI



10 kişiyi öldürmek, banka soygunları yapmak ve bombalı saldırılar düzenlemekle suçlanan aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik beş yıldır devam eden davada karar açıklandı. Almanya’da 8'i Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Neo-Nazi terör örgütü NSU üyesi 43 yaşındaki Beate Zschaepe'ye ömür boyu hapis cezası verildi.



Ancak başta kurbanların aileleri olmak üzere kamuoyu bütün bu cinayetlerden bir kişinin sorumlu tutulmasının davanın üstünü kapatmak anlamına geleceğini ifade etti ve davanın kararlarını protesto etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.