SON DAKİKA
Hava Durumu

Moldova Cumhurbaşkanı: Moskova’nın benzer senaryosunu 1992’de yaşadık

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2014 09:27
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2014 13:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Moldova Cumhurbaşkanı: Moskova’nın benzer senaryosunu 1992’de yaşadık

Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Ukrayna’nın bölünmez parçası olan Kırım’a Rus askerlerinin girmesinin, ona Moldova’da 1992 yılında yaşanan krizi hatırlattığını belirtti.

Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Azatlık Radyosu’na yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Moldova’nın iradesine karşın ülke topraklarında bulunduğunu kaydetti.

Rusya’nın Transdinyester bölgesinden askerlerini çekmesi gerektiğini kaydeden Nicolae Timofti, Rusya’nın askerlerini çekmesini öngören uluslararası yükümlülükleri olduğunu ancak Rusya onları yerine getirmediğini belirtti.

Nicolae Timofti, Moldova da dahil olmak üzere Karadeniz bölgesinde Rusya’nın eylemlerine ilişkin ciddi endişeler olduğunu bildirdi.

Nicolae Timofti, Rus basınında Kırım’daki olaylar meydana gelmeden önce Moskova’nın askeri ve stratejik çevrelerinde eski Sovyetler Birliği cumhuriyetleri sınırlarının değiştirilmesine ilişkin tartışmalar yapıldığına dair haberler çıktığını hatırlattı.

"Moldova, NATO üyesi olmadığından dolayı pişmanlık duyuyor"

Nicolae Timofti, "Moldova NATO üyesi olmuş olması halinde  daha yüksek güvenlik düzeyine belki de tam güvenliğe sahip olurdu." dedi.

Nicolae Timofti, Moldova’nın NATO’yla ilişkileri çok iyi olduğunu kaydetti. Moldovalı askerlerin, NATO üye ülkeleri askerleri ile birlikte barışı koruma misyonlarına katıldığını belirten Nicolae Timofti, Moldova askerlerinin barışı koruma misyonu çerçevesinde8 Mart tarihinde Kosova’ya yollandığını bildirdi.

1992 krizinden sonra Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde 1400 Rusya askeri bulunuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işgal edilen Kırım ve Transdinyester bölgesi ile kara geçidi olması için Ukrayna’nın güney bölgesini işgal etmeyi planladığına ilişkin tahminler mevcut. Transdinyester bölgesinin ayrılıkçı yönetimi Rusya’ya bağlanmak istediğini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.