SON DAKİKA
Hava Durumu

Naftogaz, Kırım’daki aktifleri için dava açtı

“Naftogaz Ukrayna” şirketi, Rusya’ya karşı verdiği dava dilekçesinde, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi sonucu yarımadada kaybettiği tüm aktifleri için tazminat istedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2016 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2016 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Naftogaz, Kırım’daki aktifleri için dava açtı

Ukrayna'nın gaz ve petrol şirketi Naftogaz, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da kaybettiği tüm aktifleri için tazminat isteyerek Rusya’ya karşı dava dilekçesini uluslararası mahkemeye verdi.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Naftogaz’ın Başkanı Andrey Kobolev, “Naftogaz’ın Kırım’da Rus işgali sonucu kaybettiği tüm aktiflerin ve geçici olarak erişimi olmayan aktiflerin tazminatı için Rusya’ya karşı dava dilekçesini verdik. Örneğin, Kırım’da ve sahanlığında petrol ve doğalgaz çıkarma aktifleri söz konusu” diye kaydetti.
 
Bahsi geçen dava sürecinin, Stockholm Tahkim Mahkemesi’nde Rusya’nın enerji devi Gazprom’a karşı açılan davaya göre daha uzun vadeli ve zor olacağı fikrini paylaşan Kobolev, “Bu davada askeri eylem unsuru var, ayrıca davalı Gazprom gibi bir şirket değil, Rusya devletidir” dedi.
 
Daha önce Ukrayna'nın enerji şirketi Naftogaz, uluslararası mahkemeler aracılığıyla Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi sonucu yarımadada kaybettiği tüm aktifleri üzerinde kontrolü yeniden ele almaya planladığını bildirdi.
 
Naftogaz Ukrayna şirketi, Kırım’daki aktiflere ilişkin yatırım davası hakkında resmi bildiriyi 2016 yılın Şubat ayında Rusya’ya gönderdi. Bildiride, meselenin görüşmeler yoluyla çözülemediği halde tahkime gönderileceği belirtildi.
 
Bunun dışında 2016 yılın Mart ayın sonunda, Ukrayna devlet enerji şirketi olan Ukrenergo, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi sonucu kaybettiği aktifler ve uğradığı maddi zararın tazmin edilmesi için uluslararası mahkemeye Rusya Federasyonu’na karşı dava dilekçesi vermeyi planladığını açıkladı. Ukrenergo şirketinin Başkan Vekili Vsevolod Kovalçuk, Ukrenergo’nun Kırım’daki mülkiyetini 500-600 milyon dolar olarak değerlendirildiğini bildirdi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.