SON DAKİKA
Hava Durumu

Naftogaz: Ukrayna Gazprom’dan 50 milyar dolar alabilir

Naftogaz temsilcisi, mahkemenin Naftogaz şirketinin verdiği dava dilekçesini haklı bulmasından sonra Ukrayna’nın Rusya’nın enerji devi Gazprom’dan 50 milyar dolar alabileceğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2016 10:13
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2016 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Naftogaz: Ukrayna Gazprom’dan 50 milyar dolar alabilir

Ukrayna'nın enerji şirketi Naftogaz'ın gelişmesinden sorumlu Müdürü Yuriy Vitrenko, Stockholm Tahkim Mahkemesi’nin Naftogaz şirketinin dilekçesini haklı bulmasından sonra Ukrayna’nın Rusya’nın enerji devi Gazprom’dan 50 milyar dolar alabileceğini söyledi.
 
Ukrayna’nın bir televizyon kanalına konuşan Yuriy Vitrenko, “Stockholm Tahkim Mahkemesi’nde 50 milyar dolarlık dava açıldı. Bu tutarın 30 milyar dolarlık kısmı, daha önce Gazprom’dan teslim almadığımız doğalgaz miktarı veya gaz için daha fazla ödediğimiz için istediğimiz tazminat, 20 milyar ise Stockholm’da karar alınmasından sonra ortaya çıkacak ek para akımları” dedi.
 
Rusya’nın tüm olası yöntemleri kullanarak mahkeme sürecini uzatmaya çalıştığını belirten Vitrenko, “Süreç devam ediyor. Onlar (Ruslar) süreci uzatıyor. Duruşmalar  2016 yılın sonbaharında başlayacak. Biz kendi konumlarımızı güçlendiriyoruz. Rusların tüm sorularına yabancı uzmanlar ile birlikte kanıtları olan cevapları veriyoruz, kendimizi oldukça rahat hissediyoruz. Siyasi riskler olmaz ise tutumumuzun kanıtlayabileceğimiz kanaatindeyiz” diye kaydetti.
 
Ukrayna’nın Naftogaz şirketi, 2014 yılında Stockholm Mahkemesi'ne başvurup Rusya’nın gaz tekelcisi Gazprom şirketine dava açmış, Gazprom'dan Ukrayna’ya sağladığı gaz için adil ve piyasa fiyatını talep etmişti. 2014 Nisan ayından beri ciddi şekilde artan Rusya’nın gaz fiyatının yeniden gözden geçirilmesi talebi dışında Naftogaz, Ukrayna’nın 2010 yılından beri Gazprom'a fazla ödediği paranın iadesini talep ediyor.
 
Bunun dışında Naftogaz, uluslararası mahkemeye Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da kaybettiği tüm aktifleri için tazminat isteyerek Rusya’ya karşı dava dilekçesi verdiği bildirilmişti.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.