SON DAKİKA
Hava Durumu

NATO, Romanya'da füze savunma kalkanını aktifleştiriyor

Romanya’nın güneyi Deveselu'daki eski Romanya hava üssünde Perşembe günü düzenlenecek törene üst düzey ABD’li yetkililerin katılımıyla füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
NATO, Romanya'da füze savunma kalkanını aktifleştiriyor

NATO, Rusya'nın itirazına rağmen Romanya'daki füze savunma kalkanını aktif hale getiriyor.

Romanya’nın güneyi Deveselu'daki eski Romanya hava üssünde, 12 Mayıs, Perşembe günü düzenlenecek törene üst düzey ABD’li yetkililerin katılımıyla füze savunma kalkanını aktif hale getirilecek.

'Aegis' balistik füze savunma sistemi NATO’yu özellikle Orta Doğu'dan gelebilecek kısa ve uzun menzilli füze saldırılarına karşı koruma amacıyla aktif hale getiriliyor.

Romanya'da aktif hale getirilecek Aegis füze savunma sisteminde SM-2 füzesavar bataryası da bulundurulacak.

NATO ve ABD'li yetkililer sistemin, 'haydut devlet' olarak adlandırılan ülkelerden atılabilecek füzelerin takibi ve önlenmesi için geliştirildiğini söylüyor. Geçmişte, bu bağlamda İran'ın adı geçse de ABD, Kuzey Kore'yi de tehdit olarak görüyordu.

Yetkililer füze savunma kalkanının Rusya'ya karşı olmadığını da belirtti.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Frank Rose, Çarşamba günkü açıklamasında "Hem ABD hem de NATO, sistemin Rusya'ya karşı tasarlanmadığını ve Rusya'nın stratejik caydırıcı kabiliyetini baltalama kapasitesine sahip olmadığını açıkça ifade etti" şeklinde açıklama yaparak "Rusya defalarca ABD ve NATO savunmasının Rusya'ya karşı olduğu ve kendi stratejik nükleer caydırıcı kapasitesine bir tehdit oluşturduğu endişesini dile getirdi. Bu kesinlikle doğru değil" diye ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Anlaşma ihlali

Rusya Dışişleri Bakanlığı, 11 Mayıs, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Romanya'daki sistemin 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın ihlali olduğunu savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın silahların yaygınlaşması ve denetlenmesi sorunlarından sorumlu yetkili Mikhail Ulyanov "Bu karar zararlı ve yanlış çünkü stratejik istikrarı bozma kapasitesi var" diye açıklama yaptı.

Ulyanov, sistemle beraber 'Rusya'nın çıkarlarının doğrudan etkilendiğini' söyledi ve Amerikalıların MK-41 fırlatma sistemlerinin yalnızca hava savunma füzeleri için değil güdümlü füzeler için de kullanılabileceğini söyleyerek,  "Bizim bakış açımıza göre bu Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasının ihlalidir" diye konuştu.

Cuma günü de füze savunma kalkanı projesinin bir diğer aşaması da Polonya'nın Redzikowo şehrinde düzenlenecek törenle ilan edilecek. Polonya'daki Aegis füzeleri ise 2018'de aktif hale getirilecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.