SON DAKİKA
Hava Durumu

''Nefret Statları'' belgeseli Ukrayna’yı kızdırdı (VİDEO)

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2012 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2012 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
''Nefret Statları'' belgeseli Ukrayna’yı kızdırdı (VİDEO)
Ukrayna Genel Savcısı Viktor Pşonka, BBC’nin çektiği “Nefret Statları” belgeseline tepki göstererek Ukrayna’da ırkçılığa dayanan suçların az olduğunu kaydetti.
Pşonka verdiği brifingde, “ Irkçılık sorunu yok, yaşanan olayların sayısı da fazla değil, sübjektif birkaç yazı var… Olaylar Ukrayna’da yaşandı, ceza davaları açıldı, davalar sonuçlandı ve suçlu olanlar ceza aldı. Fakat, bunlar elimizin parmaklarıyla sayılabilecek kadar az olan vakalardır.” dedi.
Ukraynalı futbolcuları ve Ukrayna’nın Londra Büyükelçisi de ülkede ırkçılık sorununun olmadığını kaydetmişlerdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı İngiliz medyasındaki bilgileri kınamış ve BBC’den Ukrayna’da ırkçılık ile ilgili belgesel film çektiklerinden dolayı özür dilemesini istemişti.
Ukrayna ve Polonya’da bir ay boyunca çalışma yapan BBC’nin Panorama programın ekibi 28 Mayıs’ta “Nefret Stadyumları” adlı bir belgesel filmini yayınladı. Filmde Ukraynalı ve Polonyalı fanatiklerin ırkçı selamlamaları gösteriliyor. Ayrıca kısa filmde sahaya siyah oyuncular çıktığında Ukraynalı ve Polonyalı fanatiklerin bağırmaya başladıklarını ve maymun sesi çıkardıklarını gösteriyor.
Ukrayna Ulusal Toplulukları Kongre Uzmanı Vyaçaslav Lihaçev, 2006 yılından itibaren 2012 yılına kadar ırkçılık temelli saldırıların sonucunda yaklaşık olarak 300 kişi yaralandığını, bunlardan en az 13’ünün öldüğünü bildirdi.
Lihaçev’in verdiği bilgiye göre, saldırılar en çok 2007-2008 yılları arasında gerçekleşti. Bu iki yıl içinde 172 kişi yaralandı ve 10 kişi öldü. Lihaçev, 2012 yılı başından bu yana ırkçılık kaynaklı 6 saldırı olayının meydana geldiğini kaydetti.





QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.