SON DAKİKA
Hava Durumu

Nogaylar özerklik talep ediyor

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2012 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2012 12:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Nogaylar özerklik talep ediyor
Rusya'daki Nogaylar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kendilerine Kuzey Kafkasya'da özerklik verilmesini talep ettiler.

Dağıstan’ın Nogay Bölgesinin yönetim merkezi Terekli Mekteb kasabasında yapılan 4. Rusya Nogayları Forumuna katılan delegeler, Nogayların yoğun olarak yaşadığı Stavropol Bölgesi, Çeçenistan ve Dağıstan sınırları içinde Rusya Federasyonu bünyesinde Nogaylar için özerk bölge kurulması talebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e başvuru yaptılar.

Başvuruda, bölgedeki bozkırda karşı karşıya kalınan çevre faciası nedeniyle özerklik talebinde bulunulduğu kaydedildi.

Başvuruda, bölgenin şu anda bünyesinde bulunduğu Dağıstan'ın yetkililerinin bölgeye kayıtsız kaldığını, bu nedenle Nogayların kendi kimlikleri ve topraklarını koruma imkânından yoksun kaldığı belirtildi.

Dağıstan, Karaçay Çerkesya Cumhuriyeti, Çeçenistan, Stavropol ve Astrahan bölgesinden foruma katılan yaklaşık 200 delegenin kabul ettiği başvuruda Dağıstan yönetiminin Nogaylarla hiç ilgilenmediği, hayvancılık için kullanılan bozkırların düzensizce kullanıldığından dolayı boşaldığını vurgulandı.

Başvuruda şöyle deniliyor: “Bir zamanlar zengin olan otlaklar, çevre normlarını birkaç kat aşan aşırı kullanımdan dolayı şu anda tamamen çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Nogay bölgesinin üçte ikisini oluşturan ve hayvancılık için kullanılan topraklar, Dağıstan’ın dağlık bölgelerden gelen çobanların hayvanlarını tüm yıl boyunca yoğun şekilde otlamasından dolayı çölleşiyor.”

“Eğer bu çevresel facia çözülmezse, Rusya’nın Avrupa kısmında insan eliyle bir çöl meydana gelecek.”

Başvuruda, “Nogayların Dağıstan Cumhuriyeti’ndeki sosyoekonomik ve sosyal siyasi durumundan memnun musunuz?” konusunda anket yapıldığı ve toplam 5 bin 600 kişiden yüzde 99’unun bu soruya “hayır” cevabını verdiği belirtildi.

Kabul edilen başvuruda ancak bölgenin Dağıstan’dan ayrılması ve Nogayların özerk yönetiminin kurulmasının Nogaylara halk olarak korunma ve toprağını gelecek nesiller için saklamaya imkân sağlayacağı belirtildi.

Forum delegeleri, söz konusu başvuruyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e taahhütlü mektupla yolladı.

Kurban Vaydotov

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.