SON DAKİKA
Hava Durumu

Ombudsman: Sentsov ve Kolçenko Ukrayna vatandaşları

Rusya Ombudsmanı, Rusya’da yasadışı yargılanarak hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı siyasi tutuklular Oleg Sentsov ve Aleksandr Kolçenko’nun Ukrayna vatandaşlığını doğruladı.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2016 10:12
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2016 10:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ombudsman: Sentsov ve Kolçenko Ukrayna vatandaşları

Rusya İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsmanı) Ella Pamfilova, Rusya’da yasadışı yargılanarak hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı siyasi tutuklular Oleg Sentsov ve Aleksandr Kolçenko’nun Ukrayna vatandaşı olduğunu doğruladı.
 
Rusya İnsan Hakları Yetkilisi’nin resmi sitesinde yayınlanan açıklamada, “Oleg Sentsov ve Aleksandr Kolçenko’nun Ukrayna vatandaşlığına sahip olduğu resmi olarak doğrulandı. Bu kuşku götürmez bir gerçek” diye kaydedildi.  
 
Ukraynalı siyasi tutuklularının Kırım’da ikamet ettiğini ve yarımadanın Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Rusya vatandaşlığını reddetme dilekçesi yazmadıklarından dolayı Sentsov ve Kolçenko’nun vatandaşlığı ile ilgili meselesinin ortaya çıktığını ifade eden Rusya Ombudsmanı Ella Pamfilova, “Bununla birlikte onlar, Rusya pasaportu almak için başvuruda bulunmadı, dolayısıyla Rusya pasaportunu almadı” dedi.
 
Rusya Ombudsmanı’nın açıklamasında, Pamfilova’nın Rusya devlet kurumları ile yaptığı yazışmalarda Sentsov ve Kolçenko’nun Ukrayna vatandaşı olarak kaldığında ısrar ettiği savunuldu. Öte yandan Sentsov ve Kolçenko’nun, yarımadanın Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Rusya pasaportu almamalarına rağmen Rusya vatandaşlığını ret dilekçesini de vermedikleri için Rusya’da Ukraynalı siyasi tutukluların vatandaşlığı ile ilgili fikir ayrılığı devam ediyor.
 
Kırım’ın 2014 yılının Mart ayında Rusya tarafından işgal edilmesi ardından Kırım sakinleri, Rusya vatandaşları olarak kabul edildi ve onlara Rusya pasaportu verildi. Rusya vatandaşlığı edinmek istemeyen Kırım sakinleri, Rusya vatandaşlığını reddettikleri ile dilekçe vermeye mecbur tutuldu.
 
Daha önce Kırım’da Mayıs 2014’te Oleg Sentsov ve Aleksandr Kolçenko ile birlikte gözaltına alınan ve günümüzde Rusya’da yasadışı olarak tutuklu bulunan Gennadiy Afanasyev, Rusya vatandaşlığına geçmeye zorlandığını bildirmişti.
 
Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov, 2014 yılının Mayıs ayında Kırım’da Rusya gizli servisleri tarafından gözaltına alındı ve işgal edilen yarımadadan Rusya’ya götürüldü. Kırımlı aktivist Aleksandr Kolçenko da Mayıs 2014’te gözaltına alınarak Rusya’ya götürüldü.
 
Rusya yönetimi, Sentsov ve Kolçenko’yu Rusya’ya yasak olan Sağ Sektör (Pravıy Sektor) örgütü hücresi kurmak, Kırım Rus Toplumu Teşkilatı ve Birleşik Rusya (Yedinaya Rossiya) Partisi’nin Akmescit’teki ofislerini kundaklama ve Akmescit’te Lenin Anıtı'nı patlatma hazırlıkları yapmakla suçladı.
 
Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey-Kafkasya Askeri Mahkemesi, 25 Ağustos tarihinde Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov hakkında 15 yıl ve Kırımlı aktivist Aleksandr Kolçenko hakkında 10 yıl hapis cezası çıkardı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.