SON DAKİKA
Hava Durumu

Paris’te “Kırım’sız Ukrayna” dünya küresi vakası

Ukrayna’nın Fransa Büyükelçiliği, hatalı Ukrayna haritasının yer aldığı dünya kürelerinin satışının durdurulmasını sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2018 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2018 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Paris’te “Kırım’sız Ukrayna” dünya küresi vakası

Paris’teki bir kitapçıda, Rus işgali altındaki Ukrayna’ya ait Kırım yarımadasının Rusya’nın toprağı olarak gösterildiği dünya küreleri satıldığı öğrenildi. Hrmrn duruma el koyan Ukrayna’nın Fransa Büyükelçiliği, kürelerin satıştan kaldırılmasını istedi.
 
Ukrayna’nın Fransa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre, büyükelçilik görevlisi, Fransa’nın başkenti Paris’teki bir kitap mağazasında, işgal edilen Kırım’ın Rusya’nın toprağı olarak işaretlendiği dünya kürelerinin satıldığını tespit etti.
 
Ardından büyükelçilik, mağaza yönetiminden hatalı dünya kürelerinin satıştan kaldırılması ile ilgili talepte bulundu. Buna cevaben mağaza, kürelerin derhal satıştan kaldırılacağını bildirdi.
 
Ukrayna’nın Fransa Büyükelçiliği’nin açıklamasında “Büyükelçilik, mağazaya gerçeğe dayanamayan bilgilerin yayılmasını engellemek için tüm gereken eylemleri kabul etme talebinde bulunarak geciktirmeden tepki gösterdi. Büyükelçiliğin talebine cevaben, mağaza yönetimi bahse konu dünya kürelerinin derhal satıştan çıkarılacağını bildirdi” denildi.





148215



Rusya, Kırım’ı 2014 yılında işgal etti. Ukrayna Parlamentosu, Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak 20 Şubat’ı belirledi. Dünyadaki ülkelerin çoğu Kırım’ın Rusya tarafından işgalini kabul etmiyor, Ukrayna Kırım yarımadasını geçici olarak işgal edilen bölge olarak görüyor.
 
Rus propagandasının çabaları sayesinde dünyanın farklı ülkelerinde basılan haritalarda Ukrayna’ya ait işgal altındaki Kırım, Rusya’nın parçası olarak gösterilmeye çalışılıyor. 
 
Söz konusu olay; Fransa’da hatalı Ukrayna haritası ile ilgili ilk olay değil. Daha önce Fransa’nın Larousse yayınevinin, 2016 yılı için çıkardığı dünya sosyo-ekonomik atlasında, Kırım yarımadasını Rusya’nın toprağı olarak gösterdiği bildirilmişti. Daha sonra yayınevi harita hatasını düzeltti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.