SON DAKİKA
Hava Durumu

Petro Poroşenko: “Bugün ben Kırım Tatarıyım!”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kırım Tatar soykırım kurbanlarını andı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2016 19:49
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2016 19:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Petro Poroşenko: “Bugün ben Kırım Tatarıyım!”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Kiev’de Ukrayna Ulusal Opera Tiyatrosu’nda bugün, 18 Mayıs tarihinde düzenlenen Kırım Tatar soykırım kurbanlarını anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kırım Tatarlarının Rus şovenizmi ile mücadeleye sağladığı katkıdan söz etti.
 
Petro Poroşenko, “Bir zamanlar Kırım Tatarlarını savunmaya korkmayan General Petro Grigorenko gibi bugün ben Kırım Tatarıyım! Sürgün, bin yılın en ağır suçu, soykırımdır” diye kaydetti.
 
Kırım Tatarlarının başına gelen faciayı üniversite öğrencisiyken 1987 yılında öğrendiğini anlatan Poroşenko, “O günlerde sizin çabalarınız sayesinde imparatorluk yıkılmaya başladı” dedi.
 
Rus yönetiminin bugün de, özgürlük sever Kırım Tatar halkına boyun eğdirmek konusunda başarısız olduğunu ifade eden Petro Poroşenko, “Kırım Tatar halkı vatanına dönüş mücadelesini durdurmadı. Günümüzde Stalin’in torunları, Kırım Tatarlarına karşı politikayı yeniden canlandırıyor. Moskova sizin susmanızı istiyor, ama başaramayacak! Güçlü sesiniz tüm dünyaya duyuluyor! Bu Kırım Tatar Milli Meclisi, Camala’dır!” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Poroşenko, Kırım Tatar kökenli Ukraynalı sanatçı Camala’nın Eurovision’daki başarısının yalan, kötülük ve şiddet üzerinde zafer olduğunu belirtti.
 
Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
 
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını anma günü olarak ilan etti.
 
18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle anma mitingleri, eylemler, flashmob etkinlikleri düzenleniyor, liselerde sürgün konusu anlatılıyor, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler etkinlikler düzenliyor.
 
Bu yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen Eurovision 2016 şarkı yarışmasında Ukrayna’yı temsil eden Kırım Tatar kökenli sanatçı Camala (gerçek adı Susana Camaladinova), yarışmanın 14 Mayıs 2015 tarihinde yapılan finalinde birinciliği elde etti. Camala’nın 1944 Kırım Tatar sürgününü konu alan "1944" adlı şarkıyla katıldığı yarışmanın ikincisi Avustralya'nın temsilcisi, üçüncüsü ise Rusya'nın temsilcisi oldu.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.