SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonya, Ukrayna’dan mülteci akınını bekliyor

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2015 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2015 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonya, Ukrayna’dan mülteci akınını bekliyor

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya’nın Ukrayna’dan çok sayıda mülteci geleceğini beklediğinden dolayı Yakın Doğu ve Kuzey Afrika’dan mülteci kabul etmeye hazır olmadığını söyledi.

Bild gazetesine konuşan Andrzej Duda, “Polonya, bir Avrupa Birliği ülkesi olarak tabii ki dayanışma göstermeye hazır ama mülteciler konusunda, Ukrayna’daki çatışma nedeniyle özel sorunumuz var” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı teröristler ve Ukrayna ordusu arasında çatışmalar devam ettiği sürece “binlerce yeni mültecinin, Macaristan ve Polonya’ya başta olmak üzere ülkeden ayrılacağını” ifade eden Duda, “diğer Avrupa ülkelerinin yardım etmeye hazır olunduğundan söz edildiğinde bunu dikkate alması gerektiğini” belirterek günümüzde birkaç yüz bin Ukraynalının Polonya’ya gitmek istediğinin belirtilerinin olduğunu dile getirdi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, “Ukrayna’daki durumun gerginleşmesi halinde, en yakın komşu ülke olarak bize daha çok mülteci atıkın edecek” diye konuştu.

Avrupa Birliği’ne yasadışı mülteci akını krizine değinen Duda, mültecilerin geldiği ülkelerde başta olmak üzere sorunun “köküyle mücadele” edtme çağrısı yaptı. Andrzej Duda, mültecilerin acıları üzerinde milyarlarca kâr yapan “örgütlü kaçakçı çeteleri” ile mücadelenin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel, mültecilere karşı yapılan eylemleri şiddetle eleştirdi. Almanya'nın Dresden yakınlarındaki Heidenau kentinde aşırı sağcı bir grup kentteki mülteci merkezi yakınlarında protesto gösterisi düzenledi. Eylem sonucu polis görevlileri dahil onlarca kişi yaralandı.

Avrupa Birliği sınırlarında toplanan mülteci sayısı Temmuz ayında 107 bin 500 kişiye ulaştı. Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin çoğu Suriye, Afganistan ve Afrika ülkelerinin vatandaşı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.