SON DAKİKA
Hava Durumu

Polonyalı insan hakları savunucuları yankı yaptı

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2013 13:52
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2013 13:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Polonyalı insan hakları savunucuları yankı yaptı

Ünlü Polonyalı insan hakları savunucusu Piotr Hlebowicz ile Radio Wnet muhabirleri Paulina Ciucka, Wojciech Jankowski’nin Kırım’a yaptıkları ziyaretler büyük yankıya neden oldu.

Polonyalı insan hakları savunucuların Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı meydana gelen kışkırtıcı olaylardan dolayı yarımadayı ziyaret etti. Polonyalı insan hakları savunucular burada Kozakların, Kırım Rus Cemiyeti ve Rus Birliği Partisi temsilcilerinin açık şekilde Kırım Tatarlarının kurdukları geçici yapıları yeniden yıkmakla tehdit ettiklerini ve Akmescit’te Kırım Tatar Kültür Merkezinin inşaatının engellendiğini öğrendi.

Piotr Hlebowicz başkanlığındaki Polonyalı heyet durumu öğrenmek üzere 18 Eylül tarihinde Akmescit bölgesi Molodyojnoye köyündeki toprak protestosu alanında Kırım Tatarlarıyla görüştü. Görüşmeye, çoğu toprak protestosu katılımcılarından oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı.

Polonyalı insan hakları savunucuları, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ukrayna Parlamentosu Başkanı Vladimir Rıbak’a Kırım’daki genel durumu ve Kırım Tatarların yerel hükümet ve Rus şoven kuruluşları tarafından baskı altında tutulduğunu anlatan bir mektup gönderdiklerini bildirdi.

Kırım Tatarlarına yardım etmek için nasıl önlemler alacağını açıklayan Piotr Hlebowicz, “İlk olarak Polonya’ya gelince toplantı düzenleyeceğiz. Ardından ise Vilnius’te zirve düzenlenecek ve oraya Ukrayna hükümetine Kırım Tatar sorununun mevcut olduğunu ve bu sorunun henüz çözülmediğini hatırlatmak için belki heyetimiz de katılacak. Ayrıca Polonya’da Kırım Tatarlarının sorunlarına ilişkin uluslararası konferans düzenlemeyi planlıyoruz. Buları gelecekte gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Kırım Tatarlarının Polonyalı insan hakları savunucularıyla görüşmesini polislerin de takip etmesi dikkati çekti. Çok geçmeden toprak protestosu alanına kozaklar ve Akmescit Belediye Şurası üyesi Rus Birliği Partisi Başkanı Mihail Makeyev’in başkanlığında parti üyeleri geldi.

Taraflar arasında arbede meydana geldi. Kozakların ardından Berkut çevik kuvvet timi olay yerine geldi. Emniyet Müdürlüğü Kamu Güvenliği Bölümü Müdür Yardımcısı Roman Kosmovskiy, “Buraya kamu düzenini korumak için geldik. İnsanlar bizi çağırdı, telefonla aradılar. Burada çok insan toplanmış ve çatışmanın ortaya çıkmaması için buraya geldik. Biz her zaman her toplantıya katılıyoruz. Berkut ise bu arazi için hak iddia eden taraflar arasında çatışma çıkabileceği ihbarı alındığı için geldi” dedi.

Kozaklar ve Rus Birliği temsilcileri Polonyalı insan hakları savunucularıyla yüzyüze konuşmak istedi, ancak insan hakları savunucuları onların isteklerini görmezlikten gelerek diyalog kurmadı.

Polonyalı misafirler, Molodyojnoye köyünden sonra Karl Marks sokağı numara 25 adresinde yerine Kırım Tatar Kültür Merkezi inşa edilmesi planlanan evin yıkıntılarını ziyaret etti. Kırım Vakfı Genel Müdürü Riza Şevkiyev, merkezle ilgili sorunları anlattı.

Piotr Hlebowicz, kültür merkeziyle ilgili meselede Kırım Tatarlarını destekleyeceğini kaydederek, “Benim için her şey açık. Burada Kırım Tatar Kültür Merkezi inşa edilmesini istemiyorlar ve bunu engellemek için ellerinden geleni yapacaklar. Bizim ise, size yardım etmek içim elimizden geleni yapmamız gerekiyor, çünkü sizin atalarınızın mirasını korumanız gerekiyor. 1944 yılında yaptıkları soykırımdan sonra sizin büyük bir desteğe ihtiyacınız var” dedi.

Susana Üseynova

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.