SON DAKİKA
Hava Durumu

Poroşenko’dan Suşçenko’yu serbest bırakma görevi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukraynalı diplomatlara Ukraynalı gazeteci Roman Suşçenko’nun ve Rusya’daki hapishanelerde tutuklu bulunan diğer tutukluların serbest bırakılması için tüm olanakları kullanma görevi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2016 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2016 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Poroşenko’dan Suşçenko’yu serbest bırakma görevi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukraynalı diplomatlara Ukraynalı gazeteci Roman Suşçenko’nun ve Rusya’daki hapislerde tutuklu bulunan diğer tutukluların serbest bırakılması için tüm olanakları kullanma görevi verdi.
 
Kiev’de bugün 6 Ekim tarihinde gazetecilere konuşan Petro Poroşenko, “Hem Panov’u hem Suşçenko’yu hem de Rusya’da bulunan diğer Ukraynalı tutukluların serbest bırakılmasını sağlamak için Ukrayna’nın tüm diplomatik imkanlarının kullanılması görevini verdim” diye kaydetti.
 
Bu konuda bir dizi uluslararası kurum Ukrayna’yı destekledi. Sınır Tanımayan Gazeteciler ve AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic Rusya’nın Ukraynalı gazeteci Suşçenko’nun derhal serbest bırakmasını talep etti.
 
Bunun dışında Roman Suşçenko’nun avukatı Mark Feygin, iki günden beri Suşçenko ile görüşmek için nezarethanede bulunduğunu bildirdi.
 
Mark Feygin, “Nezarethanedeyim, Suşçenko ile görüşmek için sırada bekliyorum. Nezarethanenin ziyarete kapanması için 2 saat kaldı. İkinci gün de Roman Suşçenko ile görüşmeme izin verilmez ise ifade vermesi tarihinin ertelenmesini talep edeceğiz. Müvekkilim avukatıyla görüşmeden herhangi bir sorgu işlemi yapılamaz. İki gündür sabah saat 8.00’dan kapanış saatine kadar kuyrukta bekliyorum. Bu nezarethanedeki işler rezalet” şeklinde açıklamada bulundu.
 
Ayrıca avukat Feygin, 7 Ekim tarihinde Suşçenko’nun katılımı ile belirli usul eylemlerinin gerçekleştirileceğini, bundan dolayı avukatın Rusya Federal Güvenlik Serivisi’nin (FSB) Soruşturma Müdürlüğü’ne davet edildiğini bildirdi. Feygin, Roman Suşçenko’nun yanına gelmemesi halinde Suşçenko’ya başka bir avukat atanacağı konusunda uyarıldığını da dile getirdi.
 
Daha önce Ukrayna’nın “Ukrinform” haber ajansının Fransa muhabiri Roman Suşçenko'nun, Rusya’nın başkenti Moskova’da 30 Eylül tarihinde yasadışı şekilde gözaltına alındığı bildirilmişti. Gazetecinin şimdi tatilde olduğu ve Rusya'ya şahsi sebeplerden dolayı gittiği belirtildi. Rusya’nın Federal Güvenlik Servisi (FSB), Suçşenko’yu “istihbarat görevlisi” olmak suçladı ve aleyhine “Casusluk” maddesine göre dava açıldığını bildirdi. Roman Suşçenko’nun eşi, gazetecinin gözaltına alındığını, ancak Rus basınının Roman Suşçenko’nun casuslukla suçlanarak gözaltına alındığını ve Moskova’nın “Lefortovo” nezarethanesinde bulunduğunu bildirdiğini 2 Ekim akşam saatlerinde öğrendiğini açıkladı. Roman Suşçenko’yu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarını savunan Rus avukat Mark Feygin savunuyor. Moskova’daki mahkeme Suşçenko hakkında 2 ay tutukluluk kararı çıkardı.
 
Ukrayna Savunma Bakanlığı’na bağlı İstihbarat Başmüdürlüğü, Roman Suşçenko'nun istihbarat görevlisi olduğu ile ilgili bilgilerin yalan olduğunu açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.