SON DAKİKA
Hava Durumu

Poroşenko: “Kırım ve Donbas’ı da geri alacağız!”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve Ukrayna’ya dönen Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko ortak basın toplantısı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2016 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2016 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Poroşenko: “Kırım ve Donbas’ı da geri alacağız!”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya’ya yasadışı kaçırılarak hapis cezasına çarptırılan ve bugün, 25 Mayıs tarihinde Ukrayna’ya dönen Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Petro Poroşenko, Rusya tarafından işgal edilen Kırım ve Donbas’ın tekrar Ukrayna egemenliğne döneceğini, Ukrayna’ya dönen milletvekili Nadejda Savçenko’nun da bunun güvencesi olduğunu kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Poroşenko, “Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’ya dönmesini sağladığımız gibi Kırım ve Donbas’ı Ukrayna’nın egemenliği altına geri alacağız” dedi.
 
Savçenko’ya “Ukrayna Kahramanının Altın Yıldızı” nişanı takdim edildi
 
Petro Poroşenko, Ukrayna milletvekili Nadejda Savçenko’ya "Ukrayna Kahramanının Altın Yıldızı" nişanını takdim etti.
 
Savçenko’ya nişan verilmesi ile ilgili kararda, “Savçenko Nadejda Viktorovna (Savçenko’nun baba adı Viktor) yenilmez iradesi, cesareti, Ukrayna halkına fedakârca hizmet ettiği için Ukrayna Kahramanı unvanına ve Ukrayna Kahramanının Altın Yıldızı nişanına layık görüldü” denildi.
 
Nadejda Savçenko c
evaben , “Ukrayna halkına hizmet ediyorum!” diye kaydetti.
 
Esirlikte bulunan herkesin eve dönmesi için çalışmaya hazır olduğunu ifade eden Savçenko, “Hayatta olan her esirin sağ olarak dönmesi için, olabildiği kadar az kişinin hayatını kaybetmesi için faaliyet göstereceğim. Ukrayna’nın güçlü olması için çalışacağız” dedi.
 
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukraynalı kadın pilot, milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’yu Ukrayna Kahramanı unvanıyla 3 Mart 2015 tarihinde ödüllendirmişti. Ancak Savçenko’nun Rusya’da tutuklu bulunması nedeniyle nişan kendisine ancak şimdi teslim edilebildi.
 
Rusya’ya yasadışı kaçırılarak hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’ya döndüğü bildirildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Savçenko için af imzaladığı açıklandı. Daha önce Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’da tutuklanan iki Rus Askeri İstihbaratı (GRU) görevlisi Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov’a karşı takas edildiği bildirildi. Bu Rus askerlerin bugün, 25 Mayıs tarihinde Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrine götürüldüğü belirtildi.
 
Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu, Nadejda Savçenko'nun, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlandığı öğrenilmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.
 
22 Mart tarihinde Nadejda Savçenko, Rus mahkemesi tarafından basın mensuplarını öldürmek, sivilleri öldürme teşebbüsünde bulunmak ve Rusya sınırını yasadışı şekilde geçmekten suçlu bulunarak 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.