SON DAKİKA
Hava Durumu

Portnikov: ''Mogilyov, Kırım Tatarca konuşarak örnek olabilir''

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2012 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2012 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Portnikov: ''Mogilyov, Kırım Tatarca konuşarak örnek olabilir''
TVİ Televizyonunun editörü ve sunucusu Vitaliy Portnikov, Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov’un Kırım Tatar dilinde konuşmaya başlayarak bu dilin korunması konusunda neler yapılması gerektiğine dair diğer Kırımlı siyasetçilere saygıdeğer bir örnek olabileceğini söyledi.

İktidar Bölgeler Partisi milletvekilleri Bölgeler Partisi milletvekilleri Sergey Kivalov ve Vadım Kolisniçenko, Ukrayna’da yaşayan yerli halklar ve milli azınlıklarının dillerinin korunması amacıyla söz konusu yasa tasarısını hazırladılar. Ukrayna’daki milliyetçi demokratlar bu tasarının Rus diline 2. resmi dil statüsü kazandırmak amacıya hazırlandığını öne sürüyor. Tasarı, Ukrayna Parlamentosunda ilk kez görüşüldüğü 24 Mayısta kavgaya sebep olmuştu. Ukrayna Parlamentosu, 5 Haziranda yasayı gündeme aldı. Söz konusu dil yasası kamuoyunda hararetli tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Kırım Başbakanı Anatoliy Mogilyov, söz konusu yasa tasarısının Kırım Tatar dilini koruyacağını belirterek bu yasa tasarısını desteklediğini söylüyor.

Portnikov, dil yasa tasarısıyla ilgili olarak Kırım’da yaşayan Ukraynalıların ana dilini Kırım’ın dışında koruma şansına sahip olduğunu, Kırım Tatarlarının böyle şansının olmadığını dile getirdi. Portnov, “Mogilyov diyor ki, ‘Ben her kişinin yaşadığı ülkede konuştuğu dili kullanma ve bu dilde haklarından faydalanma hakkına sahip olduğundan son derece eminim.’ Başbakanın bu konuşmayı kabul etmemek zor. Ancak bu üst düzey yönetici sadece kendi isteklerine değil, emrindekilerin ve vatandaşların haklarına saygılı davranabilir. O sadece bir örnek gösterebilirdi. Anatoliy Mogilyov, Ukrayna İçişleri Bakanlığı görevini yaparken çoğu polisin sivil görevlerini Ukrain dilinde yerine getirdiğini öğrenebilirdi. Onlar yöneticinin odasına girerken kullanacağı sözcük üzerinde düşünmek ve ifadelerini karıştırmak zorunda değil. Onlar, nazik bakanın resmi dili öğreneceğini hesap edebilirler. Mogilyov’un amiri Nikolay Azarov kendisine bunu önermişti. Mogilyov’un amirinin Azarov değil, Yanukoviç’in olduğunu farz edelim… Yanukoviç da 2 yıldır resmi dilde konuşuyor.”

“Eğer Mogilyov Kırım’ın yerli halkının dilini konuşmaya başlasaydı, bu diğer Kırımlı siyasetçilere büyük örnek olabilirdi. O zaman Kırım’da bulunan Rus dilli okullarda sadece Kırım Tatar öğrencilerine değil, Rus, Ukraynalı öğrencilere de Kırım Tatarca öğretilmeye başlardı. O zaman parlamentoda tercümeye gerek kalmadan Kırım Tatar dili konuşulmaya başlardı. Bunun sonucunda Kırım’da resmi göreve gelebilmek için 3 dil bilme şartı aranmaya başlardı. Kırım Parlamentosunun bu şartı koyma kararını alması için Kiev’den önerilere ihtiyacı yok. Tam tersine, Kırım milletvekilleri Kırım’da hangi dilin gerçekten yok olma tehlikesini yaşadığını, kimlerin memurlarla gerçekten ana dilinde konuşamadığını düşünmesi lazım. Bunu Kırım Tatarları ve Ukraynalılar yapamıyorlar. Ancak Ukraynalıların kendi ana dilini Kırım’ın dışında koruma şansı var, Kırım Tatarlarının böyle şansı yok.” dedi.

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.