SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin’den Obama’ya Donbas ve Kırım’ın takası teklifi

Eski Ukrayna milletvekili Stepan Gavriş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Barack Obama’ya Batı’nın Kırım meselesini gündeme getirmemesi karşılığında Donbas’taki saldırıların şiddetini azaltmaya hazır olduğunu bildirdiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2016 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 17:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin’den Obama’ya Donbas ve Kırım’ın takası teklifi

Eski Ukrayna milletvekili Stepan Gavriş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Barack Obama’ya Batı’nın Kırım meselesini gündeme getirmemesi ve uluslararası bir kararla 5 ülkenin tarafsız olması karşılığında Donbas’taki saldırının şiddetini azaltmaya hazır olduğunu bildirdiğini ifade etti.
 
Ukrayna’nın bir radyosuna konuşan Stepan Gavriş, söz konusu bilgi sızıntısının, "içeriden" bilgiler toplayabilen bazı Amerikan gazetecilerin makaleleri ile ilgili olduğunu dile getirdi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Rusya’nın etrafında tarafsız ülkelerden oluşan bir nevi “güvenlik kemeri” kurarak Rusya’nın güvenliğini sağlamak istediğini ifade eden Gavriş, “Söz konusu tarafsız ülkelerin arasında Ukrayna, Gürcistan, Finlandiya, İsveç ve Moldova’nın yer alması isteniliyor. Bu, Putin’in Rusya ve Batı arasına yerleştirmek istediği bir güvenlik kemeri” şeklinde konuştu.
 
Obama’nın bu teklife nasıl karşılık verdiği ile ilgili soruyu da yanıtlayan Stepan Gavriş, ABD Başkanlığı süresinin yakında sona ermesinin, Barack Obama’yı ölçülü davranmaya zorladığı fikrini paylaştı.
 
Gavriş, “Obama’nın buna karşılık vermediğini düşünüyorum. Şimi Obama, olabildiği kadar az konuşmaya çalıştığı bir durumda bulunuyor” dedi.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tüm benzer tekliflerinin, Ukrayna’yı Rusya’nın etki alanında bırakmaya yönelik olduğunu ekleyen Gavriş, “Vatandaşlar, Putin’in davranışlarının, bir nevi yarı sömürge ülkesi sıfatında Ukrayna’yı elde etmeye yönelik olduğunu bilmeli” diye kaydetti.
 
Bilindiği gibi Rusya’nın dünya toplumunun Kırım’ın Rusya’ya bağlı olduğunu tanımasının karşılığında gizlice Donbas’taki askerlerini geri çekmek istediği ile ilgili bilgiler ara sıra enformasyon alanda ortaya çıkıyor, ancak benzer bilgiler resmi olarak doğrulanmıyor. Böyle bir “takasın” Rusya için elverişli olacağı, bir taraftan Rusya’nın imaj kayıplarından kaçınmasını, diğer yandan da “yüzünü korumasını” (Rusya, Donbas’ta Rus askerlerinin olmadığını iddia ediyor) sağladığı ifade ediliyor.

Bunun dışında Kırım’ın Rusya’ya bağlı olduğu kabul edilmesi ve Donbas’taki Rus askerlerinin geri çekilmesinin, Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulanmasının nedenini de ortadan kaldıracağından, yaptırımların iptal edilmesini sağlayacağı ve bu sayede Rus ekonomisinin durumunda iyileşmeyi sağlayacağı düşünülüyor. Ancak, Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu kabul eden dünya liderlerinin tutumu, Rusya’nın bu tür girişimlerini engelliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekten de ABD Başkanı Obama’ya böyle bir teklifte bulunması halinde, bu pazarlık, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rus askerlerinin varlığının dolaylı kanıtı olabilir. Obama’nın başkanlık süresinin dolmasından sonra bu bilgileri yayınlama olanağı, Rusya için hoş olmayan bir sürpriz haline gelebilir.
 
Daha önce 3 Ekim tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve ABD arasındaki 'Plütonyumun Yönetilmesi ve İmha Edilmesi' anlaşmasının askıya alınmasını öngören yasayı imzaladığı bildirilmişti. Belgeye göre Moskova yönetimi, anlaşmanın yeniden uygulamaya konması için ABD’den yaptırımların kaldırılmasını istedi. Ne ABD ne de dünyanın diğer ülkeleri tarafından tanınan Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımlar uyguladı. Ardından Ukrayna’nın Donbas bölgesinde saldırısından dolayı Rusya’ya karşı ek yaptırımlar uygulandı. Putin’in söz konusu talebine cevaben ABD, Suriye’deki yıkıcı davranışlarından dolayı Rusya’ya karşı ek yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.