SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin’den Poroşenko’ya cevap

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2015 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2015 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin’den Poroşenko’ya cevap

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun kendisinin Kırım’a ziyareti ile ilgili açıklamasını yorumlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sakinlerinin, “Rusya ile birleşmeyi seçerek” yarımadanın geleceği konusunda son noktayı koyduğunu ileri sürdü.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 17 Ağustos tarihinde Kırım'a ziyaret gerçekleştirdi. Kırım ziyareti çerçevesinde Yalta’da Putin’in başkanlığı altında Rusya Federasyonu Devlet Konseyi Başkanlık Divanı'nın toplantısı yapıldı. Vladimir Putin'in yanı sıra Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev de Kırım’ı ziyaret etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna tarafının onayı olmadan Kırım’a ziyaret gerçekleştirmesinin tüm uygar dünyaya meydan okuma olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Kırım'a ziyareti ile ilgili açıklamasını yorumlayan Vladimir Putin, Kırım’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu konuda hiçbir yorum yapmayacağım çünkü Kırım’ın geleceğini burada yaşayan insanlar belirledi. Onlar Rusya ile birleşmek için oy verdi. O kadar. Tamam” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ı ele geçirme operasyonunun detaylarını anlattı.

Kırım'ın Rusya tarafından ilhakının 1. yıldönümü nedeniyle Rossia-1 televizyon kanalında yayınlanan "Vatan Yolu" isimli belgesel film için konuşan Putin Kırım'ı ele geçirme operasyonunun detaylarını anlatmış ve Kırım'ı işgal operasyonunun kendi talimatı üzerine Rus askerleri tarafından başlatıldığını itiraf etmişti.


Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Kiev’e cevap

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın üst düzey yöneticilerinin Ukrayna’nın onayı olmadan 17 Ağustos 2015 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmesi nedeniyle protestosunu bildirdi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ve diğer Rus yetkililerin Ukrayna’nın mevcut yasalarına ve uluslararası normlara açıkça saygısızlık göstermesinin nedenlerini açıklama ve benzer ziyaretleri gerçekleştirmeyi durdurma talebini içeren protesto notasının Rusya Dışişleri Bakanlığı’na gönderildiği belirtildi.

Bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın protesto notasına verdiği cevapta, “Kırım Cumhuriyetinin” Rusya Federasyonu’nun ayrılmaz parçası olduğunu ve bundan dolayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev’in işgal edilen Kırım’a ziyaretlerinin ülkenin mevzuatına aykırı olmadığını ileri sürdü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 17 Ağustos tarihinde Rusya Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği notayla Rusya’nın üst düzey yöneticilerinin bu günlerde Kırım Cumhuriyeti’ne ziyaret gerçekleştirmesinin yasallığına bir kez daha itiraz etmeye çalıştı. Bugün Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’na cevap notu gönderdik. Notada Kiev’in demarşına şaşkınlığımızı bildirdik ve Ukrayna tarafına, tam olarak Rusya’nın egemenliği altında olan ve Rusya’nın yasalarının geçerli olduğu Kırım Cumhuriyeti ve federal öneme sahip Sivastopol şehrinin Rusya Federasyonu’nun ayrılmaz parçası olduğunu hatırlattık. Rus yetkililerin Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol'e ziyareti Rusya Federasyonu’nun iç işidir” denildi.

Kırım’ın işgali, tanıma işaretleri olmayan Rus askerlerinin Şubat 2014’te Kırım’da Parlamento ve Bakanlar Kurulu binalarını işgal etmesiyle başladı. Ardından Kırım'da 16 Mart tarihinde Rus ordusunun kontrolü altında yarımadanın Rusya'ya bağlanmasına dair sözde referandum yapıldı. 


16 Mart’ta yapılan "referandumda" seçmene “Rusya Federasyonu’nun federal birimi olarak Kırım’ın Rusya Federasyonuyla birleşmesini destekliyor musunuz?” ve “Kırım’da 1992 yılı Kırım Anayasası’nın yeniden uygulanmasını ve Kırım´ın Ukrayna’nın bir bölgesi olarak kalmasını destekliyor musunuz?” şıkları sunulmuştu. Sözde referanduma katılım oranının ise yüzde 83,1 olduğu ileri sürüldü.

"Referandum sonuçlarına" göre, Kırım sakinlerinin yüzde 96,77’sinin Kırım'ın Rusya Federasyonu’na bir federal birim olarak bağlanmasından yana oy kullandığı iddia edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.