SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin’den Savçenko ile ilgili açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da yasa dışı tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Ukrayna’ya dönmesinin Minsk Anlaşmaları’yla ilişkisi olmadığını savundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2016 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2016 14:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin’den Savçenko ile ilgili açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da yasadışı tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun serbest bırakılarak Ukrayna’ya dönmesinin Minsk Anlaşmaları’yla ilişkisi olmadığını savundu.
 
Atina’da Yunanistan yöneticileri ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Vladimir Putin, “Bu bağlamda önümüzdeki görevlerden biri, Ukrayna’da tutuklu bulunan Rusya vatandaşlarının Rusya’ya dönmesini sağlamak. Bunun Minsk Anlaşmaları’yla herhangi bir ilişkisi yok, çünkü Minsk Anlaşmaları’nda Donbas’ta ve Donbas’tan Ukrayna'ya götürülen tutuklu bulunan insanlardan söz ediliyor” iddiasında bulundu.
 
Nadejda Savçenko’nun af konusunun uzun zamandan beri Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşüldüğünü dile getiren Putin, Savçenko’nun suç işlemesi sonucunda hayatını kaybeden gazetecilerin akrabalarının fikrini öğrenmeden böyle bir kararı kabul etmesinin mümkün olmadığını savundu.
 
Vladimir Putin, “Onlarla Viktor Medvedçuk (Ukraynalı politikacı) görüştü. Bu görüşmeden sonra hayatını kaybeden gazetecilerin akrabaları, bana Savçenko’nun affedilmesi ile ilgili mektup gönderdi. Savçenko’nun affedilmesinin nedeni buydu” dedi.
 
Rusya’ya yasadışı kaçırılarak 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı kadın pilot ve milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Ukrayna heyeti üyesi Nadejda Savçenko, 25 Mayıs tarihinde Ukrayna’ya döndü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Savçenko için af imzaladığı açıklandı. Nadejda Savçenko’nun, Ukrayna’da tutuklanan iki Rus Askeri İstihbaratı (GRU) görevlisi Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov’a karşı takas edildiği belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.