SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin nasıl kara para aklıyor?

Araştırmacı gazeteciler, Putin’in yakın çevresindeki insanların nasıl para akladığını ortaya çıkardı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin nasıl kara para aklıyor?

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), Panama’da bulunan Mossack Foncesca isimli hukuk bürosunun belgelerini inceledikten sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşlarının kara para akladığı sonucuna vardı.

Rusya’ya uygulanan yaptırımların etkisi altında kalan ‘Rusya’ özel bankasının, Putin’in yakın çevresindeki insanların milyarlarca dolarlık yasadışı gelirleri aklamak için kullanıldığını bildiren ICIJ, Mossack Foncesca bürosunun da kara para aklama, vergi kaçırma ve yatırımlardan kaçınma hizmetleri verdiğini belirtti.

Söz konusu belgelerde 72 ülkenin eski ve halen görevdekş devlet başkanlarının, siyasetçilerin, sporcuların, iş adamlarının ve şirketlerin isimlerinin yer aldığı kaydedildi.

Araştırma belgelerinde Rusya’ya ilişkin dört şirketin (Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn ve Sandalwood Continental) yer aldığını bildiren ICIJ, bu şirketlerin off-shore olarak tescil edildiğini ve bahsi geçen ‘Rusya’ özel bankası ile ilişkili olduğunu ifade etti.

International Media Overseas ve Sonnette Overseas şirketleri resmi olarak Putin’in yakın arkadaşı ve Putin’in kızının vaftiz babası Sergey Roldugin’e ait olduğunu kaydeden ICIJ, bu bilgilere rağmen Roldugin’in daha önce ticaret ile uğraşmadığını defalarca ileri sürdüğünü hatırlattı.

Söz konusu şirketlerin asıl sahibinin kim olduğunu (Putin’in) gizlemek için kayıt işlemlerinin Roldugin adına yapıldığını bildiren ICIJ, bu şirketlerin gerçekleştirdiği şüpheli anlaşmalar sonucunda milyonlarca dolar kâr elde ettiğini belirtti.

2011 yılının başında Birleşik Krallık’a ait Virgin Adaları’nda tescil olan Sandalwood Continental şirketinin, Horwich Trading adlı Kıbrıslı şirkete 200 milyon dolarlık kredi verdiği, bir gün sonra kredi ödemeleri alma hakkı olan 1 dolar karşılığında Virgin Adaları’nda tescil olan Ove Financial Corp şirketine devredildiği de öğrenildi. Aynı gün Ove Financial Corp'un, bu hakkı 1 dolar karşılığında Panama’da bulunan International Media Overseas şirketine devrettiği, International Media Overseas şirketinin de Putin’in dostu Sergey Roldugin’e ait olduğunu bildiren ICIJ, söz konusu kredi ile ilgili faiz gelirlerinin yıllık 8 milyon doları geçtiğini ifade etti.

Sunbarn şirketinin ise Putin’in başka bir arkadaşı Arkadiy Rotenberg’a ait olup birkaç şirketten 231 milyon dolar tutarında krediler aldığını açıklayan ICIJ, şirketin borcunun ödediğine dair bilgilerin olmadığını da belirtti. Ayrıca kredi almadan önce Rotenberg’in ‘Stroymontajgaz’ şirketinin Güney Akım ihalesini kazandığı bildirildi.

Bunun yanı sıra bahsi geçen Rus şirketlerinin, Rusya’da faaliyet gösteren KAMAZ ve AvtoVAZ otomobil üreticilerinin hisse senetlerini düşük fiyatlardan aldığını ifade eden ICIJ, 2008 yılında Sonette şirketinin KAMAZ’ın hisse senetlerinin yüzde 27’sini 100 bin dolara satın aldığını, Alman Daimler şirketinin ise KAMAZ’ın hisse senetlerinin yüzde 10’u için 250 milyon dolar ödediğini hatırlattı.

2009 yılında Sunbarn şirketinin, AvtoVAZ şirketinin hisse senetlerinin yüzde 20’sini 50 bin dolara satın aldığını, iki yıl önce ise Fransız Renault şirketinin AvtoVAZ şirketinin hisse senetlerini yüzde 20’sini 1 milyar dolar satın aldığını belirten ICIJ, Mossack Fonseca şirketinin belgelerinde söz konusu anlaşmaların yaklaşık 2 milyar dolar tutarında olduğu bildirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.