SON DAKİKA
Hava Durumu

“Putin, Ukrayna’nın 9 bölgesini işgal etmeyi umuyordu”

Ukrayna milletvekili Anton Geraşçenko, Rusya’nın Ukrayna’nın dokuz bölgesini ele geçirmeyi planladığını ancak Meydan Olayları'ndan sonra Ukrayna vatandaşlarının gönüllü askeri hareket oluşturmasından dolayı işgal planlarının suya düştüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 10:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Putin, Ukrayna’nın 9 bölgesini işgal etmeyi umuyordu”

Ukrayna milletvekili Anton Geraşçenko, Rusya’nın Ukrayna’nın dokuz bölgesini ele geçirmeyi planladığını ancak Meydan Olayları'ndan (Kiev’de 2013-2014 yılında gerçekleştirilen Euromeydan eylemleri) sonra ilk birkaç ay içinde Ukraynalıların gönüllü askeri hareket oluşturmalarından dolayı işgal planlarının suya düştüğü fikrini paylaştı.
 
Kiev’de 27 Nisan tarihinde düzenlenen “Terörle Mücadele Operasyonu ve Rusya’nın Ukrayna’ya Karşı Hibrid Savaşasının Başlamasının İkinci Yılı: Putin’in Yıldırım Savaşının Fiyaskosu” konulu konferansta konuşan Ukrayna milletvekili Anton Geraşçenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı askeri saldırı başlatırken sadece Kırım’ı işgal etmeyi ve Donetsk ile Lugansk illerinin bazı bölgelerini kontrol altına almayı planlamadığını, Donetsk ve Lugansk’ta yaşayan FSB’nin (Rusya Federal Güvenlik Servisi) gizli ajanlarının yardımıyla Ukrayna’nın doğusundaki diğer 9 bölgeyi de “Rus dünyasına” çekmeyi planladığını söyledi.
 
Geraşçenko, “Ajanları ve propaganda aracılığıyla Putin, Ukrayna’nın güneydoğusunda bulunan 9 bölgede insanların ayaklanmasını organize etmeye çalıştı. Rusya’nın “uyuyan” ajanları Gubarev ve Bes (Ukrayna’nın doğusundaki teröristlerin liderleri) yıllar önce Rus gizli servislerine katılmışlarrdı. Belirlenen zamanda onlara basına çıkmaları ve diğer ajanlarla irtibat kurarak Kiev’de Meydan Olayları'ından sonra Ukrayna'nın başına gelen yönetimi devirmek için ayaklanma çıkarma talimatı verildi” şeklinde konuştu.
 
QHA muhabirinin bildirdiğine göre Geraşçenko, Meydan Olayları'nın Avrupa veya ABD’nin yardımı sayesinde değil, Ukrayna'nın iç güçleriyle başarıya ulaşmasından sonra ilk birkaç ay içinde Ukraynalıların gönüllü askeri hareket oluşturmasından dolayı Rusya’nın bu planlarının suya düştüğünü belirtti.
 
Geraşçenko, “Ukrayna halkına gönüllü olarak ellerine silah alarak devletlerini korumaları çağrısı yapıldı. Rusya’nın askeri saldırısının başlamasından bu yana yaklaşık 6 bin erkek ve kadın gönüllü olarak savaşa katılmak istediklerini bildirdi” diye kaydetti.
 
O dönemde Ukrayna’nın askeri ve teknik potansiyelinin zayıf, savunma bütçesinin Rusya’nın bütçesinden 50 kat daha az olduğunu dile getiren Anton Geraşçenko, “Hiçbir zaman düşmanımızın uyduğu düşünülmemeli. Rusya askeri alanda güçlü, Rusya’nın yıkılması veya orada bir devrim olması beklenmemeli. Ukrayna’nın hem iç hem de dış politikasında sağduyulu ve gerçekçi bir görüşün hakim olması gerekiyor” dedi.
 
Konferansa katılan siyaset bilimcisi Taras Berezovets de bir dizi analiste atıfta bulunarak Vladimir Putin’in Devlet Başkanlığı görevine başladığından bu yana özenle Batı’nın tepkisini kontrol ettiğini söyledi. Batı dünyasının liderleri tarafından ciddi bir direniş görmeyeceğini anladıktan sonra Putin’in yıldırım savaşı (Almanca "blitzkreig" kavramı) hazırlıklarına başladığını ifade eden Berezovets, 2000’li yıllarda Rusya’da enerji kaynaklarının fiyatlarının artmasının sonucunda kazanılan büyük paraların Rusya’nın etkili enerji politikaları geliştirebilmesini ve ordusunu modernleştirebilmesini sağladığını belirtti.
 
Berezovets bu gelişmelere bağlı olarak, “Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin en etkili kısmını seçti ve iki Çeçen savaşından gerekli sonuçları çıkardı… Kırım’daki “yeşil adamlar” ordunun en iyileri, Rusya’nın özel operasyon güçleridir” açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.