SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin, Ukrayna savaşı yüzünden Orta Asya’yı kaybediyor

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2014 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2014 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin, Ukrayna savaşı yüzünden Orta Asya’yı kaybediyor

Bloomberg, Orta Asya’da bulunan eski SSCB ülkelerinin Rusya’dan vazgeçip Çin’e yöneldiğini yazdı.

Ekonomi alanında yayın yapan Bloomberg haber ajansı Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının Asya ülkelerini korkuttuğunu yazdı.

Bloomberg, örnek olarak, Çin ile Avrupa arasında İpek Yolu’nu yeniden canlandırmak için Çin’in tüm Orta Asya’nın demiryolu, otoyol ve boru hatlarına 16,3 milyar dolarlık yatırım planlarını gösterdi.

Pekin’in Orta Asya ülkeleri ile işbirliği yapmak için birçok sebebin olduğunu yazan Bloomberg, iyileştirmiş altyapının Çin’in Avrupa piyasalarına erişimi kolaylaştıracağını ve Çin yönetimine zengin doğal kaynaklarına ulaşımı sağlayacağını kaydetti.

Örneğin Kazakistan, büyük petrol üreticisi olup, komşu Kırgızistan’da birçok yeraltı madenleri bulunuyor, Türkmenistan ise doğalgaz çıkarıyor.

19. asırda Rus ve İngiliz İmparatorlukları Orta Asya için mücadele etti, fakat Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın da dâhil olduğu bölge SSCB’ye girdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ve Kırgızistan’ı Gümrük Birliği’ne çağırırken eski ilişkileri devam ettirmeye çalışıyor. Fakat Rusya ekonomisinin büyük düşüş şartlarında, Putin, Çin kadar büyük paraları teklif edemiyor. Rusya ekonomisinin düşüşü, Orta Asya ülkelerini Çin’e başvurmaya teşvik ediyor.

Çin artık Orta Asya’nın belli ülkeleri ile ciddi ekonomik ilişkileri kurup Kazakistan’ın petrol alanına büyük yatırımları yapıyor ve Türkmenistan’dan büyük miktarda gaz alımı gerçekleştiriyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması, Orta Asya’nın birçok ülkesini korkuttuğunu kaydeden Bloomberg, Rusça konuşan birçok vatandaşı olan Kazakistan’ın en çok etkilendiğini yazdı.

Bloomberg, “Bu bölge Rusya’dan tamamen yüz çevirmez, ama günümüzde Çin, daha güvenilir ortak olarak görünüyor” kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.