SON DAKİKA
Hava Durumu

Pyotr Grigorenko için dini ayin yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2011 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2011 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Pyotr Grigorenko için dini ayin yapıldı
AKMESCİT/SİMFEROPİL, 22.02.2011 (QHA) – Ünlü Ukraynalı insan hakları savunucusu General Pyotr Grigorenko için Akmescit’te Kiev Patrikliğine bağlı Ukrayna kilisesinde dini ayin yapıldı.
Ukrayna Milliyetçiler Kongresi Kırım Şubesi Başkanı Vasıl Ovçaruk, Pyotr Grigorenko gibi kişilerin sonsuza dek hafızalarda kalacağını belirtti. Vasıl Ovarçuk, yaptığı konuşmada, “O Sovyet ordusunda general idi, hocalık yapıyordu, ancak sistemin insanlara ve onların özgürlüklerine karşı yaptığı şiddeti görünce sisteme karşı çıktı.”
Ovarçuk, Kırım Tatarlarının dostu olan Grigorenko hakkında, “En önemlisi, bir Ukraynalı olarak Kırım Tatarlarını savundu. Bu da onda herhangi önyargının olmadığını gösteriyor. O, bir insan esir olduğunda hangi milliyetten olduğunun önemli olmadığını biliyordu.” dedi. Grigorenko’yu anmak için Kırım Tatarları da kiliseye geldi.
Pyotr Grigorenko kimdir?
Ünlü insan hakları koruyucusu ve düşünür Pyotr Grigorenko (16 Ekim 1907 Zaporijya – 21 Şubat 1987 New York) Kırım Tatar halkının çıkarlarını korumak için 7 Mayıs 1969 tarihinde Taşkent’te yapılan mahkemeye katılmıştı. Grigorenko burada tutuklanarak akıl hastanesine kapatılmıştı. Moskova’daki Serbskiy Enstitüsü uzmanları “Pyotr Grigorenko’nun reformcu fikirlerin doğmasına neden olan kişilik gelişimi hastalığı var” teşhisi koymuşlardı. Grigorenko özel Çenyahovskiy Akıl Hastanesinde zorla tedavi gördü. Pyotr Grigorenko 1977 yılında Amerika’ya göç etti. Grigorenko 21 Şubat 1987 tarihinde New York’ta hayatını kaybetmişti.
Kim Nikolayev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.