SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA ve Hromadske Radyosu’dan yayın maratonu

Kırım Haber Ajansı (QHA) ve “Hromadske Radyosu” bağımsız radyo kanalı, Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü arifesinde ortak yayın maratonu düzenliyor.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2016 08:45
Haber Güncellenme Tarihi: 17.05.2016 08:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA ve Hromadske Radyosu’dan yayın maratonu

Kırım Haber Ajansı (QHA) ve Ukrayna’nın “Hromadske Radyosu” adlı bağımsız radyo kanalı, dünya toplumu tarafından soykırım olarak kabul edilen Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek matem etkinlikleri kapsamında 17 Mayıs tarihinde radyo maratonu gerçekleştiriyor.
 
Bugün saat 7.00-21.30 aralarında politikacılar, sivil toplum aktivistleri, bilim adamları, Kırım’a doğrudan ilişkisi olan sığınmacılar ve Ukrayna’nın doğusunda yürütülen terörle mücadele operasyonuna katılan Kırım Tatarları Hromadske Radyosu’nun konuğu olacak.
 
Yayın maratonu katılımcıları, Kırım’ın işgali ile ilgili tarihi, uluslararası ve hukuki konuları, Ukrayna yönetiminin geçici olarak işgal edilen yarımadanın geri alınması için aldığı tedbirlerin etkililiği ile ilgili meseleleri ele alacak.
 
Bunun dışında etkinliğe katılanlar, Kırım sakinlerinin karşılaştığı sorunların çözülmesi için ulusal hukuk alanını geliştirilme gerekliliği, Kırım’ın bağımsız medyaları için mücadele dahil olmak üzere ifade özgürlüğü için mücadele, dünya toplumunun Kırım’ın işgaline tepkisi, kamu kurumlarının Kırım’da insan hakları ve iradeyi tecelli etme özgürlüğü ihlallerine tepkisi konularına değinecek.
 
Ukrainler, Kırım Tatarları ve birçok etnik temsilcilerinin ikamet ettiği Kırım’ın diğer millet erbapların günümüzdeki gerçeklere başarılı adaptasyonu, yayın maratonu katılımcılarının ayrı bir araştırma konusu olacak.
 
Sovyet hükümeti, 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150.000’i maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.
 
2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanları anma günü olarak ilan etti.
 
18 Mayıs tarihinde Kiev’de ve Ukrayna’nın farklı şehirlerinde Kırım Tatar sürgününün 72. yıldönümü vesilesiyle anma mitingleri, eylemleri, flashmob etkinlikleri düzenlenmesi, liselerde bu konunun anlatılması, sivil toplum kuruluşları ve aktivistlerinin etkinlik düzenlemesi planlanıyor.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.