SON DAKİKA
Hava Durumu

RADA BAŞKANLIĞI KİLİDİ ÇÖZÜLEMİYOR

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2006 09:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2006 09:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
RADA BAŞKANLIĞI KİLİDİ ÇÖZÜLEMİYOR
Koalisyon görüşmeleri Sosyalist Parti’nin tutumu yüzünden henüz bir sonuca ulaşamaz iken, üçlü görüşmelere katılan tarafların, 9 Haziran’da Cumhurbaşkanı Yuşçenko ile yurtdışından döner dönmez bir araya gelmeleri bekleniyor. Bu arada, Sosyalist parti Lideri Oleksandr Moroz, son seçimlerde birinci gelen Bölgeler Partisi ve başkanı Yanukoviç’e bir fırsat tanınması gerektiğini öne sürdü.

Ukrayna Sosyalist Partisi’nin, Ukrayna’nın NATO’ya katılımı gibi konularda itirazları ve çekinceleri var. Sosyalist Parti, NATO’ya katılma konusunun, referanduma sunulmasını istiyor. Üçlü görüşmelere katılan Sosyalist Parti temsilcisi Yosyp Visnky, Moroz’un muhtemel Rada Başkanlığı konusunda şunları söyledi: "Kendisi, bu fikirden vazgeçmedi. Hâlâ bu düşüncede" dedi. Bizim Ukrayna temsilcisi Anatoly Kinah ise koalisyonun oluşumu için anlaşmazlık noktalarının bulunduğunu belirterek, "Koalisyon taslağında yer almayan mesajlar verilmesini kınadıklarını" bildirdi. Kinakh, koalisyondaki görev dağılımının, seçim sonuçlarıyla orantılı olması gerektiğine işaret etti.

Sosyalist Parti Lideri Oleksandr Moroz ise Studio 1+1 isimli bir radyo istasyonuna verdiği demeçte, partisinin, Yuşçenko’yu 2004’de iktidara taşıyan üçüncü siyasî güç olarak, Rada Başkanlığı konusunda hak iddia edebileceğini öne sürdü.

Moroz, Bölgeler Partisi’nin, Sosyalist Parti’nin daha geniş bir koalisyonda yer almasına karşılık olarak, Rada Başkanı’nın Sosyalist olması önerisi ile ilgili şunları söyledi: "Siyasî çıkarların dengede tutulmasından yanayız. Ancak Bölgeler Partisi’nin bu dengeleri gözeteceğinden şüphem var. Bir fırsat oluşturmalıyız, siyasî şartları bir tarafa bırakalım. Bizim Ukrayna, Bölgeler Partisi ile koalisyon oluşturmak istiyorsa, bırakalım, böyle bir koalisyonun mümkün olup olmadığını görsünler."

Bu arada Verkhovna Rada Eski Başkanı Volodymyr Lytvyn, yeni Rada Başkanı’nın, ülkedeki hassas dengeleri gözeten bir kişi olması gerektiğini öne sürdü. UNIAN’ın haberine göre, Lytvyn, bu pozisyondaki muhtemel adayların isimlerinin kendisinde saklı olduğunu söyledi. Lytvyn, şöyle konuştu: "Dengeleri gözetecek bu kişileri, potansiyel adayları biliyorum ama isimlerini açıklamayacağım. Çünkü ortadan kaldırılabilirler."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.