SON DAKİKA
Hava Durumu

Refat Çubarov, Kırım Tatarlarını uyardı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, önümüzdeki günlerde Kırım Tatarlarının evlerinde toplu şekilde aramalar düzenlenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2016 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2016 22:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov, Kırım Tatarlarını uyardı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, önümüzdeki günlerde Karasupazar (Belogorsk) ve Bahçesaray bölgelerinde Kırım Tatarlarının evlerinde toplu aramalar düzenlenme ihtimalinin olduğunu bildirdi.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Refat Çubarov, “Son zamanda işgal edilen Kırım’da sıklaşan Kırım Tatarlarına karşı baskılar nedeniyle Kırım Tatar Milli Meclisi’ne farklı bilgiler geliyor. Elimizdeki olanaklara göre alınan her bilginin doğruluğunu özenle kontrol ediyoruz. Edindiğimiz bilgilerin kontrol edilemediği durumda, bilgileri gerekli şekilde kullanamıyoruz” diye kaydetti.
 
Bugün bu kurala uymamak zorunda kaldığını ifade eden Refat Çubarov, “Bugün bu kuralı ihlal ederek sizi, önümüzdeki birkaç gün Karasupazar (Belogorsk) ve Bahçesaray bölgeleri başta olmak üzere Kırım’da, Kırım Tatarlarının evlerinde toplu aramalar yapılabileceğini ve insanların gözaltına alınabileceğini bildirmek zorundayım” diye belirtti.
 
Çubarov, “Bu mesajımın doğru olmayabileceğinin farkındayım ama bu rahat bir şekilde “Allah’a şükür” diyebileceğim ve bu zor zamanda size verdiğim yeni endişeler için özür dileyeceğim bir durum olacak. Bu günlerde, birbirinize daha dikkatli ve özenli olun, lütfen” diyerek açıklamasına devam etti.
 
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadıkları Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesinde bugün, 12 Mayıs tarihinde 5 Kırım Tatarın evinde ve Kırım Tatarlarına ait Karavansaray Kafe'de arama yapıldı. Aramalar sonrasında  Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Enver Mamutov olmak üzere 4 kişi gözaltına alındı.
 
İşgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, 11 Mayıs tarihinde Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5. maddesinin 2. fıkrası (terör örgütüne üye olma suçu) uyarınca üç Bahçesaray sakinine karşı dava açıldığını bildirerek 12 Mayıs tarihinde gözaltına alınan kişilerden birinin, Hizb-ut Tahrir terör örgütünün yerel kolunun yöneticisi olduğunu iddia etti. Ayrıca Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi ile Hizb-ut Tahrir örgütü arasında dostça ilişkilerin olduğunu iddia ederek, “Hizb-ut Tahrir temsilcileri medyada Meclis'e destek için teşekkür ediyordu” iddiasında bulundu.
 
Daha sonra Rusya Federal Güvenlik Servisi görevlilerinin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u gözaltına alarak Akmescit’teki ofislerine götürdüğü bildirildi. Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, FSB’nin soruşturma görevlisinin İlmi Ümerov hakkında ev hapsi kararı verdiğini ve İlmi Ümerov’un evinde arama yapılacağını bildirdi.
 
Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, FSB’nin İlmi Ümerov’a karşı dava açtığını bildirerek Ümerov’un Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmasından şüphelenildiğini ileri sürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.