SON DAKİKA
Hava Durumu

Refat Çubarov: Uluslararası forum 18 Mayıs öncesi yapılmalı

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2013 10:57
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2013 11:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov: Uluslararası forum 18 Mayıs öncesi yapılmalı

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 4 Aralıkta Kiev’de AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Astrid Thors ile görüştü.

Kırım Tatar Milli Meclisi Basın Servisinin bildirdiğine göre görüşmeye AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği Ofisi kıdemli danışmanı Bob Dean ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun danışmanı ve yardımcısı Aleksey Skorik katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmede Kırım’ın ve Kırım Tatarlarının durumu, 21 Kasım 2013 tarihinde Ukrayna hükümetinin Avrupa Birliği ile Ortaklık Anlaşmasını askıya alması kararının kabul etmesinden sonra meydana gelen siyasi krizde gelişmeler ve Kırım Tatar halkının haklarını iadesini amaçlayan Uluslararası Forum’un yapılmasıyla ilgili konuları ele aldı.

Taraflar, Kiev ve Kırım yönetiminin Kırım Tatar halkı ve onun temsil organı Kırım Tatar Milli Meclisiyle diyalog kurulmasına ilişkin konuları detaylı şekilde inceledi.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar halkının sürgün edilişinin 70. yıldönümünden öncesinde Kırım Tatarlarının Ukrayna devleti ve Ukrayna’da Kırım Tatarlarının sorunlarının çözümünde doğrudan bağlı olan AGİT ve Avrupa Birliği başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardan açık bir destek almasının çok önemli olduğunu kaydetti.

Refat Çubarov, “Kırım Tatar halkı Milliyetinden Dolayı Sürgün Edilen Kişilere Haklarının İadesine İlişkin yasa tasarısının onaylanmasını bekliyor. Kırım Tatar sürgünün 70. yıldönümü olan 18 Mayıs 2014 tarihinden öncesi mutlaka yapılması gereken Uluslararası Foruma ilişkin olarak Kiev’den tutumunu 2014 yılının başında bildirmesini istiyoruz” dedi.

Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, “Hükümetin Kırım Tatar halkına Kırım’ın yerli halkına olarak ve Ukrayna’nın siyasi, ekonomik ve toplumsal yaşamının bir öznesi olarak yaklaşması gerekiyor, politik duruma ve hükümetin çıkarlarına bağlı olan bir nesne gibi değil” diye kaydetti.

Kendi sırasında AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Astrid Thors, Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiserliği ofisi, özel olarak insan ve millet haklarını savunma alanı olmak üzere AGİT üye devleti olan Ukrayna’da olup geçen süreçleri dikkatle takip edeceğini kaydetti.

Kendisi ve ekibi için Kırım Tatarların geçtiği yol çok önemli olduğunu kaydeden Astrid Thors, “Kırım Tatar sorunun yasal çözümünün uzatılması, gençler arasında sabırsızlığa ve insan haklarının savunulmasında başka yolların aranmasına neden olabilir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Mültecilerden Sorumlu Yüksek Komiserliğinin Nansen Ödülü sahibi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’yla tanışma fırsatından memnun olduğunu kaydeden AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Astrid Thors, Kırım Tatar halkının liderleri gelecekte de demokrasi ilkelerine göre hareket edeceğinden emin olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.