SON DAKİKA
Hava Durumu

Refat Çubarov yeniden başkan seçildi

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2015 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.08.2015 22:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Refat Çubarov yeniden başkan seçildi

Ankara’da ikincisi düzenlenen Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin başkanlığına yeniden Refat Çubarov seçildi. 14 ülkeden 430 delegenin ve 200 cemiyetin katıldığı kongrenin birinci oturumunda, Kongrede sekreterya oluşturularak Dünya Kırım Tatarları Kongresi Tüzük maddeleri okundu. Maddeler ile ilgili sorular cevaplandırılarak konuşmalar yapıldı. Tüzüğün resmileştirilmesi ve kabul edilmesi oylamaya sunuldu. Tüzük 242 kabul, 2 ret ve 13 çekimser oyu ile sonuçlandı. Ardından kongre çalışma prensipleri görüşülerek başkan oylamasının açık veya kapalı olması ile igili seçim yapılarak açık oylamada karar kılındı.   

Başkanlık için üç aday isim görüşüldü. Adaylardan ilki Kırım Tatar Halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu diğeri ise kongrenin mevcut başkanı Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov idi. Sonradan aday gösterilen isim ise Aslan Ömer Kırımlı oldu.  Aday olmayan ancak başkanlığa getirilmek üzere adaylığı istenen Kırım Tatar Halkı Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, başkanlık için, ‘’ Refat Çubarov olsun’’ dedi. Bunun üzerine Kongrenin Onur ve Şeref Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu olsun teklifleri geldi.

Aslan Ömer Kırımlı, ‘’Bana değer verdiğiniz ve aday gösterdiğiniz için teşekkür ederim.  Fakat bu görevi sahsi fikrim, Mustafa Aga’nın konuşmasından sonra ben de Refat Beyi uygun görüyorum. Ama başka namzetler varsa da sunulsun diyorum’’ dedi.

Oylama Refat Çubarov ve Aslan Ömer Kırımlı arasında geçti.  Başkanlığa 260 oy ile Refat Çubarov seçilirken, Aslan Ömer Kırımlı 66 oy aldı.

Yeniden Dünya Kırım Kongresi Başkanlığına seçilen Refat Çubarov QHA’ya konuşarak, “Hiç bir cemiyetimiz işgali tanımıyor ve tanımayacak. Ama işgalcilerin Kırım’dan çabuk ayrılması için tüm diasporalarımız kendi ülkelerinde hem oradaki toplumları hem oradaki hükümetleri işgalcilere karşı çalıştırması gerekiyor. Bunu bekliyoruz biz" dedi.

Çubarov birinci adımlar nasıl olacak sorusunu ise ‘’Birinci adımları biz yarın hepimiz beraber çalışacağız çünkü hazırlanan bazı belgeleri kabul edeceğiz. Onlar arasında Kırım Tatar halkına müracaat, Ukrayna devletine müracaat, uluslararası teşkilatlara müracaat ve çalışmalarımızın netice beyannamesi. Bu konuda şimdi çok konuşmak istemiyorum, yarın bunların hepsi seslendirilecek. Ama ilk olarak söylemek istediğim şimdi bizim diasporamız birinciden, bunu bugün iki kez söylemeye imkanım olmuştu, diasporalarımızdan hiçbir cemiye, işgalcileri kabul etmedi ve etmeyecek, ama sadece kabul etmemek çok azdır. Tüm cemiyetlerimiz kendi ülkelerinde oradaki tüm toplumları ve oradaki tüm hükümetleri işgalcilere karşı ayağa kaldırması gerekiyor. Bu sebepten Romanya’daki cemiyetlerimiz, Romanya devleti, Romanya hükümetini Rusya’yı durdurmak için yola çıkarması gerekiyor ve bu konuda onların hiçbir zorlukları olmayacak çünkü Romanya, NATO ülkesi olarak, Avrupa Birliği olarak Romanya,Rusya devletinin diğer ülkelere yaptığı baskını durdurmak için kendisi hareket yapıyor. Türkiye’deki tüm diasporalarımız bazı iş adamları tarafından yapılan bazı girişimleri durdurmak için çalışması gerekiyor. Bazı gemiler gidiyor oraya, Türk işadamları arasında işgal edilen Kırım ile ticaret yapanlar var. İşte bunları durdurmamız gerekiyor. Türkiye’de de zorluklar olmaz çünkü Türkiye’nin resmi pozisyonu: Kırım’ın işgalini tanımamak, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş başlattığını desteklememek ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü sağlamak. İşte bizim şimdi halkımızı kendi ana vatanında işgal edilen toprağında korumamız için diasporamızın ayağa kalkması gerekiyor ve kendileriyle beraber ülkelerini de çekmesi gerekiyor’’ diye konuştu.

İlki 2009 yılında Kırım’da gerçekleştirilen Dünya Kırım Tatar Kongresi 2. Toplantısı Ankara Bilkent Kongre Merkezi’nde Kırım Tatar Milli Marşı "Ant Etkenmen" , Ukrayna Milli Marşı, Türkiye İstiklal Marşı ve duaların okunması ile bu sabah  saat  10 buçukta başladı.  Vatanları  Rus işgali altında olan Katılımlılar,  milli marşlar okunurken gözyaşlarını tutamadılar. Okunan duanın ardından Kırım Tatar Milli Meclisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov açılış konuşması yaptı. 

Kongrenin açılışına Kırım Tatar Halkının Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Prof. Dr. Naci Bostancı, AK Parti Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Türkiye - Yurtdışı Türkler Başkanı Doç Dr. Kudret Bülbül, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. RUhsar Demirel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik,  Türkiye Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın  Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Ukrayna Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, ABD Büyükelçisi John R. Bass,  Litvanya Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas, Romanya Büyükelçisi Radu Onofrei katıldı.

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.