SON DAKİKA
Hava Durumu

Romanya’da tarihi karar

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2012 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.12.2012 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Romanya’da tarihi karar
Kırım Tatar Milli Meclisi, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliğinin 13 Aralık Kırım Tatarları Günü dolayısıyla yapılan etkinliklerde Kırım’da yaşayan soydaşlarıyla birliği sağlama sürecinde 2. Kırım Tatar Milli Kurultayının 1993’te onayladığı Latin Alfabesine geçme kararını önemli bir siyasi karar olarak değerlendirdi.

Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) verdiği bilgiye göre, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başkanı Celil Esercep’in davetlisi olarak bir KTMM heyeti Romanya'nın resmi 13 Aralık Kırım Tatar Günü kutlamalarına katıldı.

KTMM Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin başkanlığındaki heyette Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (KMPÜ) Kırım Tatar ve Türk Filoloji Fakültesi Dekanı Raneta Gafarova, KMPÜ Kırım Tatar ve Türk Dili Bölümü Başkanı Doç. Dr. Leniyar Selim, KMPÜ Kırım Tatar ve Türk Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Ahtem Celilov, Kırım Tatar Akademik Müzikal ve Drama Tiyatrosu aktörleri Emine Cevdetova ve Seyitabla Memetov, Yaşlık Kırım Tatar Derneği Başkanı Eldar Mametov yer aldı.

KTMM heyeti 12 Aralıkta Mecidiye’ye giderek Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Mecidiye Şubesini ziyaret etti. Şube başkanı Aydın Murat misafirlere şubenin faaliyeti hakkında ve soydaşlarının bölgenin toplumsal, kültürel ve siyasi hayatına katılımı hakkında bilgi verdi.

KTMM heyeti, 200 Kırım Tatar çocuğunun eğitim gördüğü Şısu Zişan okulunun müdürü ve öğretmenleriyle görüştü. Heyet, 1853 yılında kurulan Sultan Abdülmescit Camiini ziyaret etti.

KTMM heyeti, 13 Aralıkta Kırım Tatar Günü dolayısıyla yapılan toplantıya katıldı. Toplantı Köstence'nin fuar merkezinde yapıldı.

Toplantının protokol kısmında Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Başkanı Celil Esercep, Türkiye Cumhuriyeti’nin Bükreş Büyükelçisi Ömür Şölendil, Türkiye Cumhuriyeti’nin Köstence Başkonsolosu Füsun Aramaz, Romanya senatörleri Nicolae Moga ile Alexandru Mazare, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Romanya milletvekili Amet Varol, Romanya Ulusal Azınlıklardan sorumlu müsteşar danışmanı Amet Aledin ve KTMM Dış İlişkiler Bölümü Başkanı Ali Hamzin yer aldı.

Celil Esercep, etkinliğin açılış konuşmasında Romanya’nın ulusal azınlıklara ilişkin uyguladığı politikanın çok iyi olduğunu söyledi ve Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarının bu politika sayesinde birleşerek kendi kültürü, dili ve geleneklerini koruyup geliştirdiğini belirtti.

Esercep, Latin harflerine dayalı ortak Kırım Tatar alfabesi üzerinde çalışan Kırımlı ve Romanyalı bilim adamlarına verimli çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Esercep, “Biz, son yıllarda Romanya’da Kırım Tatarlarının ortak Kırım Tatarca Alfabesine geçiş konusunda büyük iş yapan Kırım Tatar bilim adamlarına müteşekkiriz. Bugün Kırım Tatar sivil toplum aktivistleri ile siyasetçilerinin Romanya ve Kırım’daki Kırım Tatarlarının tek bir halk olduğunu tüm dünyaya ilan etmesi gerekir. Bu hareket, halkımızın, 1944 sürgününe kadar bizi birleştiren ve uyumlu olarak gelişen ortak Kırım Tatar alfabesi esasında beraberliğinin sağlanması sürecinde çok büyük önem taşıyor. Biz tek bir halkız ve bizim Latin harflerine dayalı tek yazı dilimizin olması gerekir. Bu hareket aynı zamanda Kırım Tatar halkının Avrupa Birliğine entegrasyonu açısından da önemli olacak.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Bükreş Büyükelçisi Ömer Şölendil, Türkiye Hükümeti adına Kırım Tatarlarını tebrik etti. Şölendil, genel demokrat prensiplerine uyarak Romanya’da yaşayan Kırım Tatarlarına kendi dil, kültürünü koruma ve gelişme için uygun koşullar sağlayan Romanya devletini başarılı olarak değerlendirdi.

Ali Hamzin, soydaşlarını tebrik ederek Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım’da yaşayan soydaşların selamlarını iletti. Hamzin, Dobruca’da yaşayan Kırım Tatarlarının, 1944 sürgününden sonra yaklaşık çeyrek yüzyıl anavatanı Kırım’a dönmekte olan tüm halkın yeniden kalkınması sürecinde katkısının büyük olduğunu vurguladı.

Etkinlik, Seyitabla Memetov ve Emine Memetova’nın konseri ile sona erdi.

14 Aralıkta Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği binasında Kırım Tatar Milli Kurultayının 1993 yılında onayladığı ortak Kırım Tatar alfabesinin kabul edilmesi konusunda toplantı yapıldı. “Karadeniz” gazetesinin kurucusu Cenan Bolat, Köstence Ovidius Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İbram Nuredin ve “Kadınlar Dünyası gazetesi editörü Neriman İbrahim, konunun çok önemli olduğunu vurguladı, konu ile ilgili kendi önerilerini sundu ve bu önerilerin Kırım Tatar dilinin ortak Latince alfabesine geçişi belge taslağının hazırlığı sırasında hesaba alınmasını rica etti. Celil Esercep, bu belgenin tarihi belge olacağını ve bunun 2013 yılının başında özel olarak toplanacak Romanya Kırım Tatar Kongresince kabul edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Belge taslığının son hazırlığını yapma talimatı, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği Hazırlık Grubuna verildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi heyetine, Osman Karahan’ın hazırladığı ve 2011 yılında Köstence’de ilk kez basılan Dobruca Kırım Tatar Ağzı Sözlüğü hediye edildi. Bu sözlük 3 ciltten oluşuyor ve 75 bin kelime içeriyor.

Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.