SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus bakandan Türk domatesleri için olası formül

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye’den domates sevkiyatının küçük miktarlarla başlayabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2017 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2017 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus bakandan Türk domatesleri için olası formül

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Rusya’nın, ülke içinde domates hasadının gerçekleştiği dönemde yapılmaması şartıyla Türk domateslerini küçük miktarlar halinde ithal etmeye başlayabileceğini ifade etti.



Doğu Ekonomik Forumu’nda konuşan Tkaçev, Türk domateslerinin olası ithalat şemasına ilişkin, "Böyle bir formül bulunabilir: Türkiye'den domates alacağız, ancak bu kısıtlı miktarda olacak ve Rusya'da domates edinildiği dönemde gerçekleşmeyecek" dedi.



Türkiye'den sebze sevkiyatına yeniden başlanmasının genel olarak zor bir konu olduğunu söyleyen Tkaçev, "Bir taraftan ticaret hacminin geliştirilmesi, diğer taraftan da devlete güvenip sera çiftlikleri inşa etmeye başlayan yerli üreticilerimizi teşvik etmeliyiz" ifadelerini kullandı.



158252



Rusya'nın Türkiye ile ticaret hacminin yeniden canlandırılması ile ilgilendiğini belirten Tkaçev, "Türkiye'ye 3 milyon tondan fazla tahıl sevkiyatı yapıyoruz, bundan para kazanıyoruz ve bunu kaybetmek istemiyoruz. Bu sevkiyattan yaklaşık 2 milyon dolar kazanıyoruz. Ayrıca büyük miktarda sıvı yağ, pirinç satıyoruz. Bu nedenle bu hizmetleri bize sağlarken, Türkiye'nin ‘Bizden satın alın, eski döneme geri dönelim' deme hakkı var" ifadelerini kullandı.



10 Ağustos'ta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’nın Türk domatesine uyguladığı yasağı kaldırmaması durumunda karşıt önlemler almak zorunda kalacaklarını ifade etmişti. Zeybekçi, uçak krizinden sonra Rusya ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar atılmasına rağmen domates ihracatındaki engellerin hala kaldırılmadığını hatırlatılması üzerine, "Vizelerle ilgili rahatlamayı sağlayamadık. Taşımacılıkla ilgili, her ne kadar Türk taşımacılara, tırlara izin verilse de yasak kalksa da vize ücretlerinin yüksekliğinden dolayı onu kullanılamaz hale getiriyorsunuz ki bu da bir anlam ifade etmiyor. Yaş sebze ve meyvede, domates sembol oldu. Sadece o değil, bazı ürünlerde de sıkıntılar devam ediyor. Kendileriyle meslektaşlarımızla görüşmelerde Rusya tarafına 'Yasak yasağı doğurur.' dedik. Negatif anlamda bir adım attığınızda, siyaset yapıyoruz, Türkiye'de de bu konuyla ilgili taraflar üzerimize baskı kurarlar, 'Siz de negatif adım atın' derler. Domates dışında bazı sebzelerde de engellerin, yasakların devam etmesi nedeniyle bize yoğun baskı geliyor. Bu baskı karşısında biz de karşıt önlemleri alırız, daha fazla dayanamayız." demişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.