SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus basını: “S-400'lerin şifreleri verilmeyecek”

Türkiye’nin Rusya ile anlaşmaya vardığı S-400 anlaşmasının detayları yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2017 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus basını: “S-400'lerin şifreleri verilmeyecek”

Kurban Bayramı’ndan (31 Ağustos) önce varılan S-400 anlaşması ile ilgili detaylar her gün yeni bir ivme kazanıyor. Konu ile ilgili bugün 3 Ekim’de yeni bir iddia daha ortaya atıldı.



Rus haber sitesi Gazeta.ru, Rusya'nın, Türkiye'nin satın alacağı S-400 hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişim hakkı verilmesi yönündeki talebini geri çevirdiğini iddia etti.



Hürriyet’in haberine göre Rusya ile Türkiye arasında yapılan S-400 görüşmelerine yakın olduğu belirtilen bir kaynak Gazeta.ru'ya verdiği demecinde, "S-400 sistemlerine ait elektronik kodların hepsini ve iç düzeneği onlara (Türkiye'ye) vermeyeceğiz. Anlaşmaya göre teknik onarım ve bakım işlemlerini sadece biz yapacağız. Onlarsa bu sistemlerin içini açmayacak" dedi. Türkiye, Rusya'dan S-400 satın almak için ön ödeme yapmıştı.  



 



 



Radar da Rusya tarafından kurulacak



Rus propaganda medyalarının aktardığına göre ismi belirtilmeyen kaynak ayrıca Türkiye'ye satılacak S-400 sistemleri için bir cismin kimliğini yani hangi ülkeye ait olduğunu belirleyen radarın da Rusya tarafından kurulacağını söyledi.



159927



​Kaynak açıklamasına şu şekilde devam etti: "Türklerin S-400 sisteminin iç mekanizmalarını görme talebini yerine getirmeyeceğiz. Zira sistemlerin içerisine, bir cismin düşmana mı yoksa sizin ülkenize mi ait olduğunu gösteren Rus yapımı bir radar sistemi kurulacak. Türkler, şifreleri ve kontrolü onlara vermemizi istedi. Fakat biz bunu reddettik."



 



'Kod verilmemesi sıradan bir uygulama'



Diğer taraftan Rusya merkezli Güvenlik, Savunma ve Hukuk Sorunları Akademisi'nin başkan yardımcısı Viktor Yesin ise Gazeta.ru'ya demecinde, hava savunma sistemlerinin iç düzeneğine erişim izni verilmemesinin, bu silahların ihraç edildiği durumlarda 'sıradan bir uygulama' olduğunu söyledi.



Yesin şu ifadeleri kullandı: "Ülkeler arasında bir satın alma anlaşması imzalandığında, satın alan tarafın sistemleri kendi başına sökme hakkı bulunmaz. Bakım çalışmaları sadece bizim uzmanlarımız tarafından yapılır. Nitekim satın alan taraf, kendi üzerine bu sistemleri üçüncü bir ülkeye satmama ve sistemde değişiklik yapmama yükümlülüğünü almış olur. Onlara bu sistemlerin nasıl üretildiğine ilişkin bir belge de verilmez."



Kaynak: Hürriyet

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.