SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus Bloku, terör eylemini fırsat bilerek Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklanmasını istedi

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2010 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2010 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus Bloku, terör eylemini fırsat bilerek Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklanmasını istedi
Kırım’da faaliyet gösteren Rusya yanlısı Russkiy Blok (Rus Bloku) teşkilatı, 29 Martta Moskova’da meydana gelen ve 39 kişinin ölümüne sebep olan terör eyleminden sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’ten Kırım Tatar halkının yüksek temsili organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) yasaklanmasını talep etti.
Rus Bloku’nun www.novoross.info sitesinde yayınladığı açıklamada Kırım Tatar halkının özyönetim sistemi olan Kurultay- Meclis’in bölücü bir teşkilat ve organize suç örgütü olduğu öne sürülüyor. Açıklamada, Kırım’da tüm gerginliğin Kırım Tatar “Ukrayna’nın merkez yönetimi Meclis - Kurultay adlı organize suç örgütünü her zaman Rus Kırım’a karşı bir maşa olarak kullanıyor. Kırım’da terör eylemleri başta olmak üzere yasadışı hareketlerinin önlenmesi amacıyla Ukrayna Cumhurbaşkanından Meclis - Kurultay suç örgütünün anayasaya aykırı ve yasadışı faaliyetinin yasaklanmasını ve bu örgütün tamamen dağıtılmasını talep ediyoruz” deniliyor.
Rus Bloku, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in yanı sıra KTMM’nin yasaklanması talebiyle Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Ukrayna İçişleri Bakanı Anatoliy Mogilyov’a başvuru yaptığını bildirdi. Rus Blokunın açıklamasında Kurultay - Meclis’in yasaklanmasının “Kırım’da olası terörizm kaynaklarının ortadan kaldırılması ve 29 Mart 2010’da Moskova’da meydana gelen ve bütün Rusya’yı sarsan trajedinin önlenmesi amacıyla” talep edildiği belirtildi.
Tavriçeskiy Soyuz (Tavriya Birliği) adlı bir başka aşırı Rusya yanlısı parti de KTMM’nin yasaklanması konusunda Rus Blokunu destekledi. Tavriya Birliği’nin açıklamasında “Meclisçiler (KTMM üyeleri) 20 yıl boyunca Ukrayna kanunlarını umursamayıp Kırım’da iskan kurallarını çiğniyorlar. Onlar, bir milletten oluşan paralel idare organlarını kuruyorlar. Meclis yöneticilerinin ağzından sürekli olarak Kırım toplumuna itaatsızlık ve kendi (Kırım Tatar) devletini kurma yönünde tehditler geliyor. Böylelikle ilerde terör eylemlerin yapılması için (Kırım’da) koşullar oluşturuluyor. Bu tür açıklamalarla tarihte de terör eylemleri için zeminler oluşturuluyordu” deniliyor.
Rus Bloku ve Tavriya Birliği’nin açıklamalarında Kırım Tatarlarının geriye dönük gerçekleştirdiği her hangi bir terör eylemine dair hiç bir örnek sunmuyor. Kırım Tatar halkının yüksek özyönetim sistemi olan Kurultay - Meclis, şiddete başvurmama prensibine dayanarak Ukrayna’nın devlet organlarıyla ortak olarak halkın sorunlarını çözme konusunda faaliyet gösteriyor. Kırım Tatar halkı, hiç kan dökmeden toplu olarak anavatanı Kırım’a sürgün yerlerinden dönüş yapıp bütün dünyaya barış yoluyla mücadelenin nasıl yapıldığının örneğini gösterdi. Bunun için Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa A.Kırımoğlu, bir çok uluslararası teşkilat tarafından Nobel Barış Ödülüne aday gösteriliyor.
Niyara Nagayeva - Osman Bayramaliyev

QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.