SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus halkı kendi medyasına güvenmiyor

Rusya vatandaşlarının yarısından fazlası basına güvenmediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2016 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 13:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus halkı kendi medyasına güvenmiyor

Rusya’da halkın medyaya güvensizliği artıyor. Rusya’da yapılan anketin her iki katılımcısından biri ülkedeki ekonomik durumun, medyanın bildirdiğinden daha kötü olduğu fikrini paylaştı.
 
“Kamu Düşüncesi” (Obşçestvennoye Mneniye) Vakfı’nın bildirdiğine göre,
düzenlenen anket sonuçları, medyaya güvenmeyenlerin oranının Ağustos 2015'ten bu yana yüzde 10 artarak yüzde 41’den yüzde 51'e yükseldiğini gösterdi. Öte yandan medyaya güvenenlerin sayısı ise, geçen yıl yüzde 47 iken yüzde 40'a geriledi.
 
Ankete katılan Rusya vatandaşlarının yüzde 46’sı, medyanın Rusya’daki ekonomik durumu aydınlatırken objektif olmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 32’si bu fikri paylaşmadı, yüzde 21’i ise kararsız kaldı.
 
Vatandaşların yüzde 61’inin televizyon, radyo ve gazetecilerin ülkedeki ekonomik durum ile ilgili tam bilgileri vermediğini belirtirken, yüzde 20’si ekonomik durumun tam olarak gösterildiğini ifade etti.
 
Katılımcıların yüzde 46’sı Rusya’daki ekonomik durumun, medyanın bildirdiğinden daha kötü olduğunu, yüzde 28’i gereceği yansıttığı ve sadece yüzde 7’si ülkedeki ekonomik durumun yansıtıldığından daha iyi olduğunu savundu.
 
Sosyologların bildirdiğine göre, son yılda Rusyalıların ülkedeki ekonomik durum ile ilgili bilgilere ilgisi azaldı. Günümüzde Rusya nüfusunun yüzde 30’unun ekonomik haberleri dikkatli olarak takip ettiği, 2015 yılında söz konusu rakamın yüzde 42 düzeyinde olduğu belirtildi. Bununla birlikte Rusların yüzde 62’sinin (2015 yılında yüzde 54) benzer bilgileri fazla ilgi göstermeden algıladığı ifade edildi.
 
“Ruble kurunu takip ediyor musunuz?” sorusuna anket katılımcılarının yüzde 56’sı olumsuz cevap verirken yüzde 43’ü olumlu cevap verdi. Katılımcıların yüzde 68’i ruble kurundaki dalgalanmaların yaşamlarını belirli bir şekilde etkilediğini, yüzde 19’u söz konusu değişmelerin önemli olmadığını söyledi.
 
Ruble kurunun ekonomiye etkisi ile ilgili soruyu yanıtlayan kişilerin yüzde 52’i ruble kurunun yükselmesinin ekonomiyi olumlu etkilediğini, yüzde 17’sinin ruble kurunun düşmesinin olumlu etki yarattığını belirtti. Katılımcıların yüzde 31’i bu konuda tutumunu belirtemedi.
 
8-9 Ekim tarihlerinde Rusya’nın 53 bölgesindeki 104 yerleşim yerinde düzenlenen ankete 1500 kişi katıldı.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.