SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkeme Siemens'in yan şirketini davacı olarak kabul etti

Alman Siemens şirketi, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a, gaz türbinlerinin taşınmasından dolayı Tehtopromeksport şirketi aleyhine dava açtı.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2017 12:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2017 13:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkeme Siemens'in yan şirketini davacı olarak kabul etti

Moskova Tahkim Mahkemesi’nde bugün 18 Eylül’de, Alman Siemens şirketinin, Rosteh'e bağlı Tehnopromeksport şirketine karşı açtığı dava çerçevesinde ön duruşma düzenlendi.



 



Siemens ürünlerinin, işgal edilen Kırım’a, yasa dışı sevk edilmesinin engellenmesini ve üretimlerinin ilk varış yeri olan Taman’a geri verilmesi talep edildi.



Yapılan ön duruşma sırasında mahkeme,  Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a yasa dışı olarak sevk edilen türbinlerin, Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketini, davacı konumundan aldı ve davalı olarak kabul etti.



Daha önce Siemens Gaz Türbini Teknolojileri şirketi, davada, davacı olarak gösteriliyordu, ancak Siemens iddiaların sadece Tehnopromeksport’le ilgili olduğunu açıkladı.



 



Bunun dışında, Tahkim Mahkemesi Siemens Tehnopromeksport’a karşı davasının ön duruşmasını 16 Ekim’e erteledi.



 



9 Eylül’de Moskova Tahkim Mahkemesi, Alman Siemens şirketinin, ürettiği ve Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a yasa dışı olarak sevk edilen türbinlerin haczedilmesi ile ilgili talebini bir kere daha reddettiğini bildirilmişti.



Mahkeme kararında Siemens’in uygulanmasını talep ettiği “sağlayıcı tedbirlerin davacı hakkının ihlal edilmesinin olası sonuçları ile orantılı olmadığı” ileri sürüldü.



 



159099



Şirketin uğrayacağı zarardan kaçınmak için yarımadadaki Siemens türbinlerinin haczedilmesinin gerekliliğine ilişkin kanıtların sunulmadığını savunan mahkeme, ayrıca “söz konusu zararın hacmini kanıtlayan delilerin olmadığını" da iddia etti.
 Bundan önce de Moskova Tahkim Mahkemesi, 18 Ağustos tarihinde yaptığı duruşmada, Seimens’in talebi üzerine Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a sevk edilen 4 türbinin haczedilmesi ile ilgili talebini reddetmişti.
 Bilindiği gibi 5 Temmuz tarihinde Reuters haber ajansı kendi kaynaklarına dayanarak Rusya’nın işgal edilen Kırım’a yaptırımlara rağmen Siemens gaz türbinleri gönderdiğini bildirmişti.
 



158656




Türbinler Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketinde üretildi. Mart ayında Alman şirketi, türbinlerin Taman elektrik santraline getirildiğini söyledi, ama Reuters’in kaynaklarına göre Akyar’da (Sivastopol) bulunan iki gaz türbini, yerli elektrik santrali için kullanılacaktı.
 



Ardından Alman Siemens şirketinin, Moskova Tahkim Mahkemesi'ne başvurarak Tehtopromeksport şirketi ve Alman-Rus ortaklığındaki ‘Siemens Gaz Türbini Teknolojileri’ şirketi aleyhine dava açtığı bildirildi.
 
Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Alman şirketi Siemens'ten satın aldığı doğalgaz türbinlerini işgal ettiği Kırım'da kullandığının ortaya çıkması üzerine yeni yaptırım kararı aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.