SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus Ombudsman’ın hangi amaçla Kırım’a geldiği açıklandı

Rusya’da İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) görevine atanan tuğgeneral Tatyana Moskalkova’nın vatandaşları kabul etmeyi ve Akmescit nezarethanesini ziyaret etmeyi planladığı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 16:29
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 16:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus Ombudsman’ın hangi amaçla Kırım’a geldiği açıklandı

Rusya’da İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) görevine atanan tuğgeneral Tatyana Moskalkova, 11-14 Mayıs tarihleri arasında Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyor.
 
Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Basın Servisi’nden yapılan açıklamada, ziyaret çerçevesinde Moskalkova’nın Kırım ve Akyar (Sivastopol) “yönetimi” ve “Kırım Tatar Milli Kurultayı temsilcileri” ile bir araya gelmeyi, Akmescit’teki nezarethaneyi ziyaret etmeyi ve 11 Mayıs’ta Akmescit’te, 13 Mayıs’ta da Akyar’da vatandaşları kabul etmeyi planladığı söylendi.
 
Moskalkova, “Ziyaret program çok yoğun… Mutlaka Akmescit’te 1 numaralı nezarethaneyi ziyaret edeceğim, vatandaşları kabul edeceğim ve kamuoyu temsilcileri ile sohbet edeceğim” dedi.
 
Rusya’da Ombudsmanı görevine atanan tuğgeneral Tatyana Moskalkova’nın Kırım’a ziyaretini yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Rusya İnsan Hakları Yetkilisi Kırım Tatar Mili Kurultayı “temsilcileri” (resmi sitesinde öyle yazılmış) ile görüşmeyi planlıyor. Bu gizemli “temsilcilerin” kim olduğu da parantez içinde kalsın, Kırım Tatar Milli Kurultayı’nda bahsedildiği şekilde yetkili statüsü olan kişiler yok” diye kaydetti.
 
Tatyana Moskalkova’nın 20 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Duması’nın Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile ilgili suçlu kararı desteklediğini belirten Çubarov, “Moskalkova, uluslararası normlar ve Rusya Federasyonu’nun yürürlükte olan yasalarına (Rusya ve Ukrayna Arasında  Dostluk, İşbirliği ve Ortaklık Sözleşmesi, 31 Mayıs 1997 tarihli Uluslararası belge) göre suç olarak kabul edilen bir eylemde bulundu. Şimdi ise Moskalkova, geçici olarak işgal edilen Kırım’ı ziyaret ederek bir suç daha işlemeyi planlıyor” dedi.
 
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı olan Rusya Devlet Duması’nın 22 Nisan tarihinde Rusya İnsan Hakları Yetkilisi (Ombudsman) görevine tuğgeneral Tatyana Moskalkova’nın atanmasını kabul ettiği bildirilmişti. Daha önce Ella Pamfilova’nın yaptığı Ombudsmanlık görevine Tatyana Moskalkova’nın atanması, Rusya Devlet Duması’nın toplantısına katılan 440 milletvekilinin 323’sinin oyuyla kabul edildi.
 
Söz konusu atama Rusya'da tepkilere neden oldu. Böylece Rusya'da bir yıl önce öldürülen muhalefet lideri Boris Nemtsov'un yakın arkadaşı muhalif politikacı İlya Yaşin, söz konusu atama ile, Rusya’da ombudsman kurumunun neredeyse yok edildiğini belirtti. Yaşin, Moskalkova’nın Ombudsmanlık görevine atanmasını, Vladimir Putin’in iktidara gelmesinden sonra başlatılan anayasal düzenin çöküşünün sıradaki aşaması olarak değerlendirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.