SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus ordusu Ukrayna'da yakıt sıkıntısı çekiyor

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2014 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2014 13:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus ordusu Ukrayna'da yakıt sıkıntısı çekiyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), 4 Kasım tarihinde Ukrayna sınırını geçen Rusya’nın beşinci “insani yardım” konvoyunda bulunan 10 kamyondan 7’sinin tanker olduğunu bildirdi.

AGİT’in günlük raporunda, Rusya’nın Ukrayna’nın doğu bölgelerine gönderdiği 5. “insani yardım” konvoyunun 7 yakıt tankerinden, bir tır, bir nakliyat aracı, konvoya eşlik eden araçtan oluştuğu ve tırın üzerinde “Rusya Federasyonu’ndan insani yardım” yazısının olduğu kaydediliyor.

Tüm araçları gümrük kontrolü yapılması için sınırda durduğu, tırın kapıları açıldığını belirtilirken Ukraynalı sınır muhafızların sınır kapısının dışında olduğu ve kontrol etme sürecine katılmadığını dile getirildi. Ukraynalı sınır muhafızları, “insani yardım” konvoyunun Rus sınır muhafızları tarafından denetlenme sürecinin fotoğraflarını çekti.

AGİT misyonunun raporunda Kiev saatiyle 7.50’de konvoy Ukrayna sınırını geçti, 13.20’de ise konvoy Rusya Federasyonu’na geri döndüğü kaydedildi.

22 Ağustos tarihinde Rusya'nın Ukrayna'ya gönderdiği birinci “insani yardım” konvoyu izin almadan ülkeye girdi. TIR'lar yüklerini boşalttıktan sonra 23 Ağustos'ta Ukrayna'yı terk etti. Kiev, TIR'lara askeri üretim tesislerinden malzeme yüklendiğini, Rusya'nın Ukrayna'ya ait gelişmiş radar sistemlerini çaldığını iddia etti. Ayrıca TIR'larla Rusya'ya Ukrayna'nın doğusunda teröristlerin tarafında savaşan ve öldürülen Rus askerlerinin cesetlerinin çıkarıldığı öne sürülmüştü.

Ardından Rusya, daha 3 “insani yardım” konvoyu göndermişti. Söz konusu konvoylar da Kiev’in izni ve Uluslararası Kızıl Haç Komitesi temsilcilerinin eşliği olmadan Ukrayna’ya girmişti.

Son kez Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 28 Ekim tarihinde Ukrayna’ya Donetsk ve Lugansk sakinleri için sıradaki “insani yardım" konvoyunun Moskova’nın yakınındaki Noginsk şehrinden yola çıktığını açıklamıştı. Bununla birlikte, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi, Rusya’nın, ülkeye yeni konvoy gönderdiği hakkında bilgi vermediğini bildirdi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Moskova heyeti Sözcüsü Viktoriya Zotikova, Kızılhaç Komitesi’nin Rusya’nın Donetsk ve Lugansk bölgesi sakinleri için gönderdiği 4. “insani yardım” konvoyunun organizasyonuna katılmadığını açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.