SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus üreticilerin maskesi

Ukrayna’daki market raflarında Rusya barkodlu (46) ürünü görmek artık neerdeyse imkansız. Ancak yine de bazı Ukraynalılar saldırgan ülkenin mallarını satın almaktan vazgeçmiş değil.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2016 13:29
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 13:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus üreticilerin maskesi

Rus ürünleri, yaptırımlara rağmen Ukrayna pazarında nasıl hala yer bulabiliyor?

TSN haber ajansının konuyla ilgili yaptığı bir araştırma, Rusya'nın ekonomik savaş sahasındaki örtülü harekatlarından birini daha gözler önüne serdi.

Rus mallarının Ukraynalılar tarafından boykot edilmesi ve Ukrayna hükümetinin uyguladığı yaptırımlar Rusya menşeli ürünlerin ithalatının yüzde 90 azalmasına sebep oldu. Raflardan Rusya’da paketlenmiş çay ve kahve ürünleri tamamen kayboldu.

Ancak Rus işadamları ürünlerini Ukrayna pazarına sunmanın başka bir yolunu buldular: Rusya'da üretilmiş ve getirilmiş ürünleri Ukrayna’da paketleme...

Zincir Market Tedarikçileri Birliği Genel Müdürü Aleksey Doroşenko konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Bir ton deterjan getirip Ukrayna’da paketleyebilirsiniz ama bir paket deterjanı yaptırımlar gereği getiremezsiniz. Balık, havyar, deniz ürünleri, çay ve kahve ürünlerinde nerdeyse tüm şirketler Ukrayna’da fason üretim gerçekleştiriyorlar."

Aynı zamanda bazı şirketlerin Avrupa’da tescil edildikleri ve dolayısıyla ürünlerini sözde Polonya veya Fransa menşeli olarak getirtebilmeleri de söz konusu. Bu gibi durumlarda tüketicilerin sadece barkoda değil, üretici bilgilerine ve üretim tesisi yerleşim yerlerine de dikkat etmeleri gerekiyor.

Ukraynalıların tüketimde de vatanseverliklerini göstermesi yerli üreticilerin büyük zincir mağazalarının raflarında yer alabilmelerinin yolunu açtı. Örneğin son iki yıl içinde yerli ev kimyasalları ve kozmetik ürünlerde gerçek bir devrim yaşandığı Ukrayna’da yerel üreticilerin üretim hacimlerini arttırdıkları ifade ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.