SON DAKİKA
Hava Durumu

“Rusya ahlaksız bir adım attı!”

Oliver Loode: “Rusya açıkça dünyann tüm köklü halklarının haklarını küçümsüyor”

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2016 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 15:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Rusya ahlaksız bir adım attı!”

Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Halklar Daimi Forumu Başkan Yardımcısı Oliver Loode, 26 Nisan tarihinde işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı sözde Kırım Yüksek Mahkemesinin, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul edip Rusya’da faaliyetlerini yasaklama kararı ile ilgi açıklama yaptı.

Oliver Loode’nin açıklamasının tam metni şu şekilde:

"Bugün Kırım Yüksek Mahkemesi’nin aldığı Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul edip Rusya’da faaliyetlerini yasaklama kararı Rusya’nın tarafından dünyanın tüm köklü halklarının haklarını açıkça küçümsemesinin örneği ve dolayısıyla uluslararası toplum tarafından şiddetle kınanmalı.

Kırım Tatar Milli Meclisi’nin sivil toplum kuruluşu olmadığı, Kırım’ın köklü halkının kendisini gördüğü ve Ukrayna ile birlikte Avrupa Parlamentosu da dahil olmak üzere giderek artan sayıda devlet ve kuruluş tarafından Kırım’ın köklü halkı olarak tanınan Kırım Tatar halkının temsil organı olduğu gerçeği durumun ciddiyetini açıkça gösteriyor.

Buna göre KTMM’nin yasaklanma kararı BM Köklü Halklar Bildirgesi’nde 5. Maddesini doğrudan ihlal ediyor.

BM Köklü Halklar Bildirgesi’nin 5. Maddesi: “Köklü halklar, istedikleri takdirde ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında tam olarak yer alma haklarının yanı sıra kendilerine has siyasi, yasal, ekonomik, sosyal ve kültürel kurumlara sahip olma ve bunları güçlendirme hakkına sahiptir.”

Ayrıca, “Devletler köklü halkları etkileyebilecek yasal veya idari önlemleri kabul edip, uygulamaya koymadan önce köklü halkların gerekli bilgilere sahip olarak özgürce verecekleri ön onayı almak için iyi niyetle köklü halkla istişare ve işbirliği yapmalıdır.”diyen 19. Maddeyi de ihlal ediyor.

Rusya hükümetinin kontrolünde bulunan Ukrayna topraklarının parçası Kırım’ın köklü halkını temsil eden organı yasaklayarak, Rusya sadece KTMM’ye karşı değil tüm KırımTatar halkına karşı saldırganlık sergiledi. Böylece, Rusya, BM Köklü Halklar Bildirgesi’nde ve ilgili belgelerde, ayrıca 2014 Dünya Köklü Halklar Konferansı’nın sonuç belgesinde geçen istisnasız tüm yerli halkların haklarını koruyan uluslararası normları da çiğnedi.

Ayrıca Rusya yasal varisi olan Sovyet Birliği tarafından 1944 yılında toplu sürgüne ve soykırıma maruz kalan bir halkın özyönetim organını yasaklayarak büyük bir ahlaksız adım attı. KTMM’yi yasaklamak yerine Rusya selefi tarafından işlenen suçları için özür dilemeli ve Kırım Tatar halkı ile tarihi uzlaşma yolları aramalı.

Aynı zamanda Rus hükümetinin KTMM’yi yasaklama kararı, Rusya Federasyonu’nu uluslararası ve ulusal düzeyde, köklü halklara ilişkin konularda meşru şekilde konumunu belirtme hakkından mahrum bırakıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Halklar Daimi Forumu üyesi olarak uluslararası toplumu sözkonusu açıklamayı tüm olası kanallardan desteklemeyi ve bu soruna çözüm bulunması için çalışmalar yapmaya çağırıyorum."

Oliver Loode ,Birleşmiş Milletler (BM) Yerel Halklar Daimi Forumu üyesi

"Kırım Tatar Milli Meclisi davası"

Kırım Rus yönetiminin sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, Şubat 2016'da Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurdu. Sözde Savcı Natalya Poklonskaya’nın dilekçesi ile ilgili mahkeme duruşmaları, 3 Mart tarihinde yapılmaya başladı.

Poklonskaya, 'mahkeme kararını' beklemeden 13 Nisan 2016 tarihinde “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin askıya alınması ile ilgili” karar yayınladı. 18 Nisan tarihinde ise Rusya Adalet Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya’nın kararı üzerine Kırım Tatar Milli Meclisi’ni “aşırıcı faaliyetler gerçekleştirmesi nedeniyle faaliyetleri askıya alınan dini ve sivil toplum kuruluşları listesine” dahil etti.

26 Nisan tarihinde işgalci Kırım Rus yönetimine bağlı mahkeme, Kırım Tatar Milli Meclisi’ni ‘aşırıcı’ örgüt olarak kabul edip Kırım dahil olmak üzere Rusya’da faaliyetini yasakladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.