SON DAKİKA
Hava Durumu

“Rusya bu yıl Avrupa Konseyi’nden çıkarılabilir”

AKPM’deki Ukrayna heyeti Başkanı Aryev, Rusya’nın AKPM’ye dönmesi için Avrupa Konseyi’nin prosedür ve kurallarına değişiklik yapılmasının AK’nin temel ilkelerini baltalayacağını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2018 22:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2018 22:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Rusya bu yıl Avrupa Konseyi’nden çıkarılabilir”

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) kış oturumuna katılan AKPM Başkan Yardımcısı, Ukrayna heyeti Başkanı Vladimir Aryev, Rus hükümetinin kuruluşun tüzüğünde öngörülen zorunlu ödemeleri yapmamaya devam etmesi durumunda Rusya’nın bu yıl Avrupa Konseyi'nden (AK) atılacağı fikrini dile getirdi.



Aryev, “Tüzükte iki yıl veriliyor, daha sonra ülkenin çıkarılması görüşülüyor. Yani bu, bu yılın sonunda olabileceği anlamına geliyor.” dedi.



Birçok temsilcinin buna karşı çıktığını ifade eden Aryev, bunun değerler için değil de para için mücadele olduğu anlamına geldiğini kaydederek, Avrupa Konseyi’nde Rusya’nın ödeme yapmasının değil, harcamaların azaltılması gerektiğini savunanların da olduğunu belirtti.



Rusya’nın AKPM’ye dönmek için uğraştığı doğrultuda AK’nin (Avrupa Konseyi) prosedür ve kuralların değiştirilmesinin AK’nin dayandığı temel ilkeleri baltalayacağını kaydederek, “Tüm bu olanlar yüzünden AKPM kendi ilkelerinden uzaklaşıyor, itibar ve ağırlığını kaybediyor... Eğer bu kurallar kabul edilirse izleme süreci yok olacaktır ve AK üyelerinin herhangi bir ilkeyi ihlali cezasız kalacaktır.” diye konuştu.



Aryev, Ukrayna heyetinin bu değişikliklerin kabul edilmemesi için çalışacağını ifade etti.



2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın işgalinden sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Rusya heyetinin oy hakkını ve yönetim organlarında temsil hakkını yıl sonuna kadar elinden almıştı. Rusya heyetinin sadece oturumlara katılma, söz hakkı ve komitelerde çalışma hakkı devam ediyordu.



2015 yılında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki Rus heyetinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki faaliyetlerinin ve AKPM ile her türlü temaslarının yıl sonuna kadar durdurulduğu açıklandığında Rusya heyeti meclisi terk etmişti.



164322



Rusya heyeti, 25 Ocak 2016’ta Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kış oturumuna gitmeme kararı almış, bunun üzerine AKPM Rusya’nın 2016 yılı boyunca meclisin çalışmalarına katılma hakkını kaybettiğini açıklamıştı.



Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Rusya’nın Avrupa Konseyi bötçesine yapılan ödemenin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) çalışmalarının finansmanı için yapılan 3. bölümünü ödemeyeceğini açıkladı.



Ekim 2017’de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Rusya’ya yönelik uygulanan siyasi yaptırımların kaldırılması imkanını sağlayacak kararı oy çoğunluğuyla kabul etti.



164938



Aralık 2017’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi  (AKPM) üyesi 20 ülke, Rusya’yı AKPM’ye geri alma girişimlerinin son bulması için"Avrupa Konseyi değerleri ve onun itibarını korumak için" isimli bildiri imzaladı.



AKPM’deki Ukrayna heyeti Başkanı konuyla ilgili Facebook sayfasında, AKPM üyesi 20 ülkenin heyetlerinin Meclis’in tüm üyelerini AKPM’nin değerlerini ve itibarını korumak için elinden gelen herşeyi yapmaya çağırdı. Bildiride, “Rusya'nın Ukrayna’ya saldırısına tepki olarak alınan kararlar uygulanmadan, Rusya'nın Meclis'teki yetkilerini geri verme girişiminde bulunulması, AKPM'nin kurumsal otoritesini sarsacaktır. Domino etkisine neden olur.” denildi.



Belge Danimarka, Estonya, Gürcistan, Almanya, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, İspanya, İsveç, İngiltere, Ukrayna ve Slovakya temsilcileri tarafından imzalandı.



Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland'ın Rusya'dan siyasi yaptırımların kaldırılması konusunu desteklediği fikrini ifade etmişti.



164287



QHA’ya konuşan Kırımoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) kasım ayında, Rusya delegasyonunun AKPM'ye geri alınması için ortam yaratabilecek bir karar kabul edildiğini belirterek, “AKPM'de Putin'in bir yerlerde savaş başlatması umrunda olmayan bir çok milletvekili var. Avrupalı milletvekilleri, Rus heyeti finansal nedenlerden ötürü geri almak istiyor. Çünkü eğer Rusya AKPM'de olmazsa, o (AKPM) istikrarlı bir kaynak kaybedecektir. Ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland Rusların dönüşünü açıkça destekliyor.” diye konuştu.



2018 Ocak aynın başında Rusya, Strazburg'daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin (AKPM) Ocak ayı toplantısına yönetmeliğe "ulusal heyetlerin haklarının ayrımcılığa karşı korunmasına ilişkin" herhangi bir değişiklik yapılmaması nedeniyle bir delegasyon göndermeyeceğini açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.