SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’da hükümet milli marştan tanrı kelimesinin çıkarılmasına karşı

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2010 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2010 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’da hükümet milli marştan tanrı kelimesinin çıkarılmasına karşı
Rusya Hükümeti, Komünist Parti Milletvekili Boris Kaşin tarafından hazırlanan ve ateist dünya görüşüne aykırı olması nedeniyle milli marştan “tanrının koruduğu anavatan” sözlerinin çıkarılmasını öneren yasa tasarısına karşı çıktı.

Rusya Bakanlar Kurulu toplantısında, milli marş sözlerinin değiştirilmesini gerektirecek istatistik veriler ve gerekli diğer belgelerle yeterli derecede desteklenmesi gerektiği belirtildi. Öte yandan bakanlar, 2001 yılında Rusya’da onaylanan milli marşın sözleri yazılırken tarihi ve kültürel değerlerin göz önünde tutulmadığını, bunun yanı sıra sözlerde yapılacak değişikliğin güfteci Sergey Mihalkov’un telif hakkını ihlal edeceğini dile getirdi.
Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, Rusya mlli marşının bütünsel bir eser olduğunu, yapılacak herhangi bir değişikliğin marşı anlamını değiştirebileceğini ileri sürdü.  
Komünist Partisi Rusya milletvekili Boris Kaşin, ateist dünya görüşüne aykırı olması nedeniyle Rusya milli marşından “tanrının koruduğu anavatan” sözlerinin çıkarılmasını önermiş, gereken yasa tasarısı da Rusya Dumasında kayıtlara geçmişti.
Yasa tasarısında “tanrının koruduğu anavatan” sözlerinin, “bizim koruduğumuz anavatan” olarak değiştirilmesi önerilmişti.
Kaşin, “Rusya, laik bir devlet ve hiçbir din devlet dini ya da mecburi bir din olarak belirlenemez” diye konuşmuş, birçok Rusya vatandaşının herhangi bir dine mensup olmadığını, kendisini ateist olarak gördüğünü dile getirerek, dolayısıyla milli marşın söz konusu sözlerinin onların dünya görüşüne uymadığını ileri sürmüştü.
Öte yandan milletvekili, yasa tasarısının kabul edilmesi halinde halkın tarihi anısına zarar gelmeyeceğini, çünkü milli marşı sözlerinin nispeten yakın geçmişte kabul edildiğini belirtmişti.
Rusya milli marşının sözleri şair Sergey Mihalkova ait olup 2000 yılında milli marşın güftesi olarak kabul edilmişti.

Elmas Kaplan
QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.