SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya’dan Kırımlı siyasi tutukluya vatandaşlık zorlaması

Rusya’da yasadışı olarak tutuklu bulunan Kırım sakini Gennadiy Afanasyev, vatandaşlığını değiştirmeye zorlandığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2016 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2016 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya’dan Kırımlı siyasi tutukluya vatandaşlık zorlaması

Rusya’nın Komi Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren “Memorial” İnsan Hakları Komisyonu’nun temsilcisi Ernest Mezak, Rusya’da yasadışı olarak tutuklu bulunan Kırım sakini Gennadiy Afanasyev’in Rusya vatandaşlığına geçmeye zorlandığını  bildirdi.

 
Konuyla ilgili 8 Nisan tarihinde açıklamada bulunan Ernest Mezak, “Gennadiy Afanasyev, dünden önceki gün Komi Kamu Gözetim Komisyonu üyelerine, Rus memurların kendisine Rusya pasaportunu kabul ettirmeye yönelik çabalarının devam ettiğini bildirdi. Protesto etmek için Gennadiy Afanasyev, açlık grevi ilan etmek istedi. Ona, Rusya pasaportunun buna değmeyeğini anlatarak kendisini hangi ülkenin vatandaşı olarak kabul ettiği ile ilgili açıklamada bulunmasını teklif ettim” diye belirtti.
 
Ayrıca Ernest Mezak, Gennadiy Afanasyev’in vatandaşlığı ile ilgili açıklama yaptığı videosunu da paylaştı. Paylaşılan videoda, Gennadiy Afanasyev, “Bugün, 6 Nisan 2016. Ben Ukrayna vatandaşıyım ve bana zorla dayatılan Rusya vatandaşlığını kabul etmiyorum” diye kaydetti.

Gennadiy Afanasyev, 2014 yılının Mayıs ayında sözde “Sentsov terör grubu” davası kapsamında Rusya Federal Güvenlik Servisi'nce (FSB) Aleksandr Kolçenko, Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov ve tarihçi Aleksey Çerniya ile beraber tutuklanmıştı. Moskova Şehir Mahkemesi, 24 Aralık 2014 tarihinde yaptığı duruşmada, Gennadiy Afanasyev’i Kırım’da “terör eylemleri hazırlamaktan” suçlu bularak 7 yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
Geçtiğimiz günlerde Rusya Adalet Bakanlığı, Ukrayna makamları tarafından, cezalarını Ukrayna’da çekmeye devam etmeleri için Aleksandr Kolçenko, Gennadiy Afanasyev, Oleg Sentsov ve Yuriy Soloşenko’nun Ukrayna’ya teslim edilmelerinin talep edildiğini belirtmiş, Rusya Cezaevi Servisi’ne ilgili meselenin çözülmesi için gerekli belgeleri hazırlamakla görevlendirildiğini ileri sürmüştü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.