SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya hükümetinden yabancı mülkiyete el koyma teklifi

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2015 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2015 14:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya hükümetinden yabancı mülkiyete el koyma teklifi

Rusya hükümeti yurtdışında Rusya’nın mülkiyetine "yasadışı olarak" el konulmasına cevap olarak yabancı mülkiyete yönelik kısıtlayıcı önlemler alınmasını öngören yasa tasarısını Rusya Devlet Duması’na sundu.

Rusya Başbakanı Dmirtiy Medvedev, hükümet toplantısında yaptığı konuşmada, “Söz konusu yasa tasarısı, ilk kez Rusya Federasyonu mahkemesinin karşılıklılık temeline dayanarak, birçok ülkede devletimiz ve mülkiyetimize yönelik alınan ve genel olarak yasadışı olan önlemler karşısında özellikle güncel olan yabancı devletin dokunulmazlığını kısıtlama imkanını öngörüyor” dedi. Medvedev, yabancı devletlerin söz konusu davranışlarının çoğu zaman hukuki değil siyasi gerekçelere dayandığını ekledi.

Yasa tasarısının açıklayıcı notunda, “Rusya’ya ve kurumlarına karşı verilen dava dilekçeleri sürekli olarak artıyor, bununla birlikte Rusya’dan davaya katılma onayı alınmıyor. Meydana gelen durum, yabancı ülkelerin mevzuatlarında devletin sınırlı dokunulmazlığı konseptinin geniş kullanılmasından kaynaklanıyor. Bu konsepte göre yabancı devlet, onun organları ve kuruluşları, ayrıca mülkiyeti, söz konusu birimlerin ticari faaliyetlerinden doğan taleplerden muaf değil” denildi.

Daha önce Avusturya ve Fransa’nın belli kuruluşları, Rusya’nın aktiflerini dondurma talimatı aldı. Belçika’da ise Yukos davasından dolayı konsolosluk ve büyükelçilik dışında Rusya’nın tüm mülkiyeti haczedildi.

Geçen yıl Uluslararası Tahkim Mahkemesi Rusya'nın, geçmişte dünyanın en büyük petrol şirketlerinden olan Yukos'un eski hissedarlarına 50 milyar dolar tazminat ödemesine hükmetmişti. Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkeme kararına gerekçe olarak, Rusya'nın şirketi iflasa zorlamasını göstermişti. Kararda, Rus yetkililerinin Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetiminde hukuk sistemini manipule ettikleri ve Yukos'un patronu Mihail Hodorkovskiy'nin hapse girmesini sağladıkları belirtilmişti.

Ancak Rusya, söz konusu kararın taleplerini hala yerine getirmedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.