SON DAKİKA
Hava Durumu

“Rusya izole edilirse Kırım’ın işgaline son verilebilir”

Kırım İnsan Hakları Grubu uzmanı Vissarion Aseyev, Kırım’ın askeri olmayan yolla geri alınmasının, dünya toplumunun tam desteği ve Ukrayna’nın net yaklaşımı sayesinde mümkün olacağı fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2016 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 13:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Rusya izole edilirse Kırım’ın işgaline son verilebilir”

Kırım İnsan Hakları Grubu uzmanı Vissarion Aseyev, Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımları güçlendirerek ve onu tamamen izole ederek Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın barışçıl yolla geri alınabileceğini söyledi.
 
Konuyla ilgili QHA’ya konuşan Vissarion Aseyev, “Rusya’nın Kırım işgali için hiçbir hukuki gerekçesi yok. Günümüzde uluslararası toplumun, istediği halde, diktatörü etkilemek ve Kırım’dan çekilmesine zorlamak için şiddet kullanılmayan yöntemleri de bulabileceğini düşünüyorum. Askeri olmayan yöntemlerle Rusya’ya baskı yapılmalı. Rusya’nın sadece Ukrayna’ya karşı yapılan değil, her türlü saldırının ona pahalıya patlamasını sağlamak lazım” diye kaydetti.
 
Kırım’ın işgalinin, tarihteki ilk işgal veya ilhakın olmadığını hatırlatan Aseyev, dünya tarihinden örnekler getirerek son olarak meydana gelen işgallerden birinin Saddam Hüseyin rejiminde Kuveyt'in Irak tarafından işgali olduğunu belirtti.
 
O zaman dünya toplumunun diktatöre baskı yapma yöntemini bulduğunu ve bölgeden çekilmesini zorladığını ifade eden Vissarion Aseyev, “Rusya Federasyonu’nun üzerine baskı Kırım’ın işgalden kurtarılmasına yol açabilir. Belirli baskıların arasında ekonomik baskı ve Rusya’nın izolasyonu yer alıyor. Rusya’nın dış dünya ile ne kadar az teması olursa o kadar az imkanı olacak” diyerek fikirlerini paylaştı.
 
Günümüzde birçok şeyin Ukrayna’nın Kırım için mücadelede diplomatik yolu izlemeye hazır olup olmadığına bağlı olduğunu belirten Aseyev, “Ukrayna Kırım’a ihtiyaç duymuyorsa dünya toplumu benzer adımlar atmayacak. İzolâsyonun karşılıklı bir karar olduğunu, her durumda uluslararası ekonomiği de etkilediğini anlamak gerekiyor. Rusya dünya ekonomik topluluğunun bir parçası. Bu bağlamda dünyanın, belirli bir özverilere katlanması için Ukrayna’nın konumunu anlaması gerekiyor. Ukrayna, Kırım’ı geri almaya hazır değilse, Ukrayna için insan haklarının hiçbir anlamı yoksa ve Ukrayna’nın insanlara, insan hak ve özgürlüklerine yönelik dünya görüşünün Rusya’nınkinden farklı değilse dünya toplumu neden belirli bir adımlarda bulunsun ki?” dedi.
 
Rusya Federasyonu, 2014 yılının Şubat aylarında Kırım’ı işgal operasyonunu başlattı. 16 Mart 2014 tarihinde Rus ordusunun kontrolü altında yarımadanın Rusya'ya bağlanmasına dair sözde referandum yapıldı. "Referandum sonuçlarına" göre, güya Kırım sakinlerinin yüzde 96,77’sinin Kırım'ın Rusya Federasyonu’na bir federal birim olarak bağlanmasından yana oy kullandığı iddia edildi.
 
18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin bir anlaşma imzaladılar.
 
Dünyadaki ülkelerin çoğu Kırım’ın işgalini ve sözde referandumu kabul etmiyor. Avrupa Birliği, ABD, Kanada ve diğer ülkeler, Kırım’ı işgali nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımlar uyguladı. Ardından Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine saldırması, bölgedeki teröristleri desteklemesi nedeniyle Rusya’ya karşı yaptırımlar genişletildi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.