SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, Kırım ve çevresinde uçuş güvenliğini tehlikeye sokuyor

Rusya, ICAO tarafından egemenliği tanınan Ukrayna'nın hava trafik kontrolü frekanslarını işgal ederek uçuş güvenliğini tehlike altına sokuyor.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2014 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2014 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, Kırım ve çevresinde uçuş güvenliğini tehlikeye sokuyor

Birleşmiş Milletler'in ihtisas kurumu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nin (ICAO) Paris’teki ofisinde Ukrayna ve Rusya havacılık otoriteleri arasında yapılan görüşmede ICAO yetkilileri Kırım ve Karadeniz hava sahasına giren Akmescit (Simferopol) bölgesi sınırlarında havacılık hizmetlerini verme yetkisinin Ukrayna’ya ait olduğunu resmi olarak ilan etti.

Ukrayna Hava Trafik Kontrolü Kurumu (Ukraeroruh)'ndan yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna’nın radyo bandını işgal ettiği, acil durumlar için tahsis edilen 121,5 MHz frekansını amacı dışında kullandığı, Dnipropetrovsk ve Odessa hava trafik kontrolü merkezlerinin radyo frekansına yasadışı olarak çıktığı ve bu nedenle bölgede uçuşların güvenliği için ciddi tehdit yarattığı kaydedildi. Rusya'nın eylemleriyle 1944 tarihli Uluslararası Sivil Havacılığa ilişkin Chicago Sözleşmesi’nin 1. ve 2. ekleri dahil olmak üzere uluslararası havacılık kuralları ve anlaşmalarını ihlal ettiği belirtildi.

ICAO, Rusya’nın eylemlerini “sadece Ukrayna Cumhuriyetine karşı değil tüm uluslararası havacılık topluluğuna karşı yapılmış açık terörizm” olarak değerlendirdi. ICAO Sekretaryası, “Odessa ve Dnipropetrovsk merkezleri tarafından yönetilmesi gereken Karadeniz bölgesinde uluslararası hava sahasını Rusya Federasyonu tarafından korsanca işgal etmesinin” öfkeye yol açtığını açıkladı.

ICAO, Kırım ve Karadeniz hava sahasına dahil olan Akmescit bölgesinde havacılık hizmetleri verme yetkisinin Ukrayna’ya ait olduğunu resmi olarak ilan etti. Örgüt, Rusya’nın Ukrayna yetki alanını istila etmeye devam etmesi halinde “Rus havacılık şirketleri ve hava seyrüseferi için kaçınılmaz sonuçlar yaratacağını” açıkladı.

Rusya'nın tek başına olarak bağımsızlığını tanıdığı Abhazya'nın Sohum Havalimanına yıllardır seferler yapılmıyor. Rus havacılık şirketleri dünyaca tanınmamış bölgelere sefer yapmaları halinde yaptırımlarla karşılaşmaktan çekiniyor. Kırım'a Rusya'dan Aeroflot, S7 ve UTair şirketleri sefer gerçekleştiriyor.

Analistler, uluslararası anlaşmaları ihlal eden Rus havayolu şirketlerine uluslararası seferlerden men, Boeing ve Airbus tipi uçakların yedek parçalarına ambargo, yurt dışında teknik bakım ve leasing engeli gibi yaptırımları öngörüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.