SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya, milletvekili kadın pilotu serbest bırakmak zorunda kalabilir

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya, milletvekili kadın pilotu serbest bırakmak zorunda kalabilir

Batkivşçina (Atavatan) Partisi lideri Yuliya Timoşenko, 26 Ekim tarihinde yapılan Ukrayna parlamentosu seçimlerinde partisinden milletvekili seçilen ama Rus gazetecileri öldürmekle suçlanan ve Rusya’da tutuklu bulunmaya devam eden Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko’ya Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKMP) delegesi statüsünün verilmesi halinde Rusya’nın onu serbest bırakmak zorunda kalacağını belirtti.

Partisinin, Nadejda Savçenko’nun serbest bırakılması için uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yaptığını söyleyen Yuliya Timoşenko, Kiev’de 26 Kasım tarihinde düzenlenen basın toplantısında, “Bugün uluslararası kuruluşlarla Nadejda Savçenko’nun serbest bırakılması için yardımcı olmaları konusunda görüşmeler yapıyoruz. Kızılhaç teşkilatına da başvurduk ve şimdi onların cevabını bekliyoruz” dedi.

Parlamento’nun koalisyon anlaşmasında, Nadejda Savçenko’nun Ukrayna Parlamentosu’ndaki tüm parti gruplarından Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğine tek aday gösterileceği maddesinin yer aldığını dile getiren Timoşenko, “Böyle karar, Savçenko’ya özel diplomatik statüsünün verilmesini sağlayacak ve Rusya onu serbest bırakmak zorunda kalacak” diye kaydetti.

Terörle mücadele operasyonuna gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu olan üsteğmen Nadejda Savçenko, 18 ya da 19 Haziran tarihinde Lugansk bölgesi Sçastye şehri yakınlarında “Lugansk Halk Cumhuriyeti” ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. 20 Haziran’da İnternette Nadejda Savçenko’nun sorgusunun videosu yayınlandı. 8 Temmuz tarihinde Savçenko’nun Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu öğrenildi. Nadejda Savçenko, Ukrayna’da Rus gazetecileri öldürmekle suçlanıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Nadejda Savçenko’nun Rusya’ya sevk edilmesine ilişkin dava açıldı.

Nadejda Savçenko, Ukrayna'da Ekim ayında düzenlenen Parlamento seçimlerinde Batkivşçina Partisi’nden milletvekili oldu, 19 Kasım tarihinde ise Ukrayna Merkez Seçim Komisyonu, Savçenko’yu Ukrayna Parlamentosu milletvekili olarak kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.