SON DAKİKA
Hava Durumu

“Rusya’nın dönüşü, AKPM’nin yıkılışının başlangıcı olur”

Ukrayna’nın eski Dışişleri Bakanı Vladimir Ogrızko, Rusya’nın AKPM’ye dönmesinin söz konusu kuruluşun yıkılışının başlangıcı anlamına geleceği fikrini paylaştı.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2016 19:39
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2016 19:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
“Rusya’nın dönüşü, AKPM’nin yıkılışının başlangıcı olur”

Ukrayna’nın eski Dışişleri Bakanı Vladimir Ogrızko, Rusya’nın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne (AKPM) dönmesinin söz konusu kuruluşun yıkılmaya başlayacağı anlamına geleceğini söyledi.
 
Ukrayna’nın bir televizyon kanalına konuşan Vladimir Ogrızko, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt’un Rusya’nın AKPM toplantılarına yeniden katılması gerektiği ile ilgili çağrısını şöyle yorumladı: “Bunun, siyasi miyopluğun bir örneği olduğunu düşünüyorum. Bu, belirli bir süre için ileriye bakmak istenilmemesidir. Rusya’nın herhangi bir şekilde AKPM’ye dönmesinin, söz konusu kurumun yıkılışının başlangıcı olacağını düşünüyorum. Diğer üye ülkelere insan haklarının kabaca ihlal edilebildiğini, Kırım’da, Suriye’de olduğu gibi insan haklarının çiğnendiğini anlatmak ancak bununla birlikte bu heyetin yanında oturmak, böyle bir kurumun perspektifi olmaması anlamına geliyor. Avrupa parlamenterlerinin, Rusya heyetine yer vermenin AKPM gibi önemli bir kurumun yıkılmasına yol açacağını anlamak için yeterli sağduyuya sahip olduğunu düşünüyorum.”
 
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Pedro Agramunt, AKPM’ye Rusya heyetinin toplantılara katılabilmesi için gerekli kararları kabul etme çağrısında bulundu.
 
Siyasi grupların liderlerine gruplarında konuyla ilgili müzakereler yapma çağrısı yapan Agramunt, AKPM toplantısının açılış konuşmasında “Rusya’nın AKPM’de olmaması, kimsenin yararına değil. Ne Rusya, ne AKPM ne de diğer 46 ülkenin hiçbirine...” dedi.
 
Rusya ile ilişkilerin yenilenmesi yönünde davranışlarına “bazı grupların” direniş gösterdiğini ifade eden Agramunt, “İlerlemeliyiz. Herhangi birinin toplantılarımıza dahil edilmemesi ilerleme yolunda yardımcı olmuyor” şeklinde konuşarak Rusya heyetinin AKPM’ye dönmesi üzerinde çalışmaya devam edeceğini ekledi.
 
Öte yandan Rusya, şartlarının yerine getirilmesi halinde AKPM’ye dönmeye hazır olduğunu savundu. Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin eski Başkanı Aleksey Puşkov, “AKPM Başkanı Agramunt, resmi olarak Rusya’ya AKPM’ye dönme çağrısı yaptı. Bizim şartlarımız belli: eşit katılım ve heyetimize karşı hiçbir yaptırımın uygulanmaması” açıklamasında bulundu.
 
Konuyla ilgili konuşan Ukrayna’nın AKPM Temsilcisi Dmitriy Kuleba, “AKPM’nin Avrupa’nın güçlü bir kurumu olarak kalıp kalmayacağı veya Rusya’nın dönüşü için süreçleri ve temellerinde belirli değişikliklere gidip gitmeyeceği söz konusu. Ruslar için şimdilik elverişsiz bir durum mevcut, ama onların ve arkadaşlarının kurnazlığı küçümsenmemeli” diye kaydetti.
 
2014 yılında gerçekleşen Kırım’ın işgalinden sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Rusya heyetinin oy hakkını ve yönetim organlarında temsil hakkını yıl sonuna kadar elinden almıştı. Rusya heyetinin sadece oturumlara katılma, söz hakkı ve komitelerde çalışma hakkı devam ediyordu.
 
2015 yılında ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki Rus heyetinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki faaliyetlerinin ve AKPM ile her türlü temaslarının yıl sonuna kadar durdurulduğu açıklandığında Rusya heyeti meclisi terk etmişti.
 
Ardundan Rusya Devlet Duması, Rusya heyetinin 25 Ocak 2016’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kış oturumuna gitmemesi kararını aldı. Bu karardan sonra, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Anne Brasseur, Rus heyeti AKPM’nin kış oturumuna gelmeyi reddettiği için 2016 yılı boyunca meclisin çalışmalarına katılma hakkını kaybettiğini açıklamıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.