SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın savaş suçları Avrupa Parlamentosu'nda

Rusya’nın işgal ettiği Kırım'daki insan hakları ihlalleri ve Ukrayna'da işlediği savaş suçları hakkındaki raporlar Avrupa Parlamentosu'na gönderildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın savaş suçları Avrupa Parlamentosu'nda

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki savaş suçları ve işgal ettiği Kırım'daki insan hakları ihlallerini içeren raporların Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nına da gönderilmesi planlanıyor.

Özgürlük Radyosu, Avrupa Parlamentosu'na sunulmak üzere insan hakları savunucuları, Ukrayna misyonu ve Avrupa milletvekilleri tarafından hazırlanan ''Rusya tarafından Ukrayna’nın Doğusunda işlenen savaş suçları'' ve ''Kremlin’in 28 mahkumu'' adlı raporların gönderildiğini bildirdi.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Mark Demesmaeker, savaş suçlarıyla ilgili raporda Donbass’ta işlenen cinayetler ve insanlara yapılan zulümlerden bahsedildiğini söyleyerek, raporu şok edici olarak nitelendirdi. Milletvekili ayrıca bu raporları baz alarak Uluslararası Adalet Divanı'nınca soruşturma başlatılması gerektiğini de dile getirdi.   

"Kremlin’in 28 mahkumu" adlı raporun içeriği ise Rusya ve işgal ettiği Kırım’daki siyasi gerekçelerle tutuklanan insanların yaşadıkları olaylardan, bilhassa uluslararası toplum nezdinde tamamen gösteriye dönüşmüş sözde mahkemelerden oluşuyor.

İnsan hakları savunucuları Ukraynalı mahkumlara çoğu zaman gereken tıbbı yardımın ve avukat desteğinin sağlanmadığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca mahkeme tarafından adeta rehin tutulan insanların akrabalarıyla görüşmelerine izin verilmemesinden de bahsediyorlar.

Raporlar Avrupa Parlamentosu'ndan sonra bazı Avrupa ülkelerinin ulusal parlamentolarına da sunulacak. Aynı zamanda raporların Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı'nına da teslim edilmesi planlanıyor.

4 Nisan tarihinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Ukrayna’nın doğusundaki bazı bölgelerin ve Kırım’ın diplomatik yollarla geri alınmasından yana olduğunu açıklamıştı. Ukrayna bu yolda Rusya'nın işlediği insanlık suçlarını uluslararası topluma afişe ederek ve Rus işgaline dikkat çekerek mücadelesini sürdürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.